Pénz- és tőkepiac

Így törlesztik a devizahiteleket - Részletes elemzés

A forint gyengülése miatt közel 300 milliárd forinttal növekedett a lakossági devizahitelek állománya májusban. A háztartások betétei összességében csökkentek a hónap során.

Májusban több mint 8271 milliárd forinttal tartoztak a bankoknak a háztartások – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb összegzéséből. Ezen belül 2884,5 milliárd forintra rúgott a forinthitelek állománya, míg a devizahiteleké 5386,9 milliárd volt. Utóbbiak állománya májusban pusztán a forint gyengülése miatt 285 milliárddal nőtt.

A hónap során a lakosok több forinthitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, devizában ugyanakkor éppen fordított a helyzet, többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettó törlesztők voltak. Mindez nem véletlen, hiszen a szigorítások miatt rendkívül kemény feltételek mellett lehet ma devizakölcsönhöz jutni. A lakosság hitelállománya összességében véve – a tranzakciókból eredően – 10,4 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel-felvétel 27,5 milliárddal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig 37,9 milliárddal csökkent a törlesztések következtében.

A háztartások betétállománya 23,1 milliárd forinttal esett viszsza: az áprilisi 7312,2 milliárddal szemben 7307,9 milliárd volt május végén. Ezt részletezve: a forintbetétek esetében 12,1, a devizabetéteknél pedig 11 milliárd forint betétkivonás történt a hónap során.

A nem pénzügyi vállalatok tranzakciói csaknem teljesen ellentétes irányt mutatnak, mint a háztartásokéi. Forintban ugyanis kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, míg devizában nettó hitelfelvevők voltak. A vállalati forinthitelek állománya májusban a tranzakciókból eredően 36,7 milliárddal csökkent, míg a devizahiteleké a tranzakciók következtében 25,1 milliárddal nőtt, és 78 milliárdot tett ehhez hozzá a forint átértékelődése. E vállalati kör hitelállománya májusban összességében – az átértékelődéstől és az egyéb volumenváltozástól megtisztítva – 13,5 milliárd forinttal csökkent.

Ugyanebben a hónapban növelték forintbetéteik állományát a cégek az előző hónaphoz képest, devizában azonban kevesebb betétet helyeztek el, mint amennyit kivettek. A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – a tranzakcióból eredően – öszszességében 31,7 milliárd forinttal nőtt. Ezen belül nettó 50,3 milliárdos forintbetét-elhelyezés történt, míg 18,7 milliárd értékben kivontak a devizabetétekből. A cégek külföldi kötelezettségeinek állománya májusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 28,7 százalékát tette ki.

A Magyar Nemzeti Bank a hitelintézetek összevont mérlegéről kiadott tájékoztatójában kiemeli: a pénzügyi válság miatti ingadozások következtében a szezonális igazítás eredményei a szokásosnál több bizonytalanságot hordoznak.

devizahitel frankhitel betétállomány hitel törleszt
Kapcsolódó cikkek