Pénz- és tőkepiac

Ingataggá vált a forint a régiós devizákhoz képest

A hétfői piaczárás után nem sokkal 273,30-ig gyengült az euró/forint árfolyama, ehhez képest egy forinttal lejjebb indult a mai kereskedés, talán ma egy kis stagnálás, esetleg némi korrekció következhet – írja keddi devizapiaci elemzésében a Commerzbank. A régiós devizapiaci mozgások azonban azt mutatják, a forint ingataggá vált a régiós társakhoz képest.

A csütörtöki uniós csúcsra vár a piac, a gondban lévő eurózónás országok felől, illetve az amerikai adósságplafon helyzetéről nem érkezett fontos hír, de a PIGS-országok kötvényhozamainak emelkedése azt sejteti, hogy nem igazán bíznak a kereskedők az elsöprő erejű megoldásban.

A forint helyzete az utóbbi időben ingataggá vált, a régiós társakhoz képest a magyar fizetőeszköz érzékelhetően alulteljesít: a zloty/forint árfolyama egy hét alatt 66,40-ről, 67,70-ig, közel 2 százalékot emelkedett, és a cseh korona/forint kurzusa is szűk két héten belül 3,5 százalékkal áll magasabban.

A zloty relatív felülteljesítését a régión belül fűti a vártnál magasabb tegnapi béradat, mely a lengyel kamatemelés melletti újabb érv lehet. A forint kamatelőnye azonban még mindig meghatározó, így amennyiben csillapodna az európai adóssághelyzet körüli válsághangulat és visszatérnének a fejlődő piacokra a befektetők, akkor a carry-trade hatás miatt várhatóan felülteljesítené a térségbeli devizákat a hazai fizetőeszköz.

A frank/forint árfolyama ma egyelőre nem döntött rekordot, a tegnapi 238,45-ös csúcshoz képest ma „csak” 233-234 forintot ér egy frank, ami a kockázatkerülési hullám ma délelőtti fékeződésével indokolható.

Alig mozgott tegnap az elmúlt napokhoz képest az euró/dollár árfolyama, napközben szinte
végig 1,4040 és 1,4080 között oldalazott az árfolyam. Ma egy kicsit jobb a hangulat, így magasabban jegyzik az euró/dollárt, 1,4150 környékéről indul a mai nap. Ennél a devizapárnál is a következő napokra nézve a kivárás lehet a jellemző, de azért adósságválság ide vagy oda, a kereskedők szemmel fogják tartani a makroadatokat is: délelőtt érkeznek a német ZEW hangulatindex eredményei, illetve délután közzéteszik az amerikai lakáspiaci számokat is.

forint Frank zloty cseh korona dollár alulteljesítés PIGS
Kapcsolódó cikkek