Pénz- és tőkepiac

Már Magyarországon is mindenki aranyat vesz

Egyfelől a politika tehetetlensége, másfelől a bankrendszer alkonya adják együttesen azt a robbanásveszélyes elegyet, amely a megszokott pénzügyi rendszer fejtetőre állításával fenyeget. Ezért a befektetők a bizonytalan kimenetelű transzatlanti adósságválság miatt megvonják bizalmukat a dollártól és az eurótól, és az aranyba menekülnek. A válság valutájaként elhíresült sárga nemesfém iránti kereslet ily módon az egekbe szökik. Magyarországon is egyre többen veszik a nemesfémet fizikai formában – írja elemzésében az aranypiac.hu.

Az Atlanti-óceán mindkét partján durvul az állami adósságmizéria. Az euróövezet döntéshozói immár hónapok óta keresik a megoldást, de az eddigi mentőprogramok nem vezettek átütő sikerre. Egyre világosabb, hogy Görögország a kilátásba helyezett második milliárdos segélycsomag ellenére sem tudja elkerülni az államcsődöt, és nyilvánvaló az is, hogy az eddig kifizetett euró-milliárdok ablakon kidobott pénzek voltak.
Európa azonban nem az egyedüli tűzfészek.

Az Egyesült Államokban továbbra sincs egyezség a republikánusok és a demokraták között a törvényben szabályozott állami adósságplafon megemelését illetően. Kompromisszum hiányában viszont augusztus elején a világ legnagyobb gazdaságára is a fizetésképtelenség vár. A hitelminősítőknek nem marad más, mint nyíltan azzal fenyegetni, hogy ha hamarosan nincs előrelépés, akkor leronthatják az USA adósbesorolását.

A Moody''s már jelezte is, hogy túlzó lehet az USA aktuális minősítése, amely legalább 3-4 fokozattal szebb képet fest a kelleténél.
Valójában azonban nem is az USA közeli államcsődje a legaggasztóbb, hiszen a két párt az utolsó pillanatban kétségkívül meg fog egymással egyezni. Sokkal inkább a megemelt adósságplafon által adott felhatalmazás a további korlátlan pénzkibocsátásra jelent veszélyt a dollár stabilitására.

Márpedig az amerikai államkötvények és a dollár együtt adják a világ pénzügyi rendszerének a gerincét. Így nem csoda tehát, hogy jelenleg vadul reng a Föld a pénzpiacok alatt. Ha az szelleme eddig még nem szabadult ki a palackból, akkor eztán már semmi sem tarthatja vissza.

Ezen túl az európai bankszektor helyzete is felerősíti a válságérzetet. Bár az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) által lefolytatott és egy hete nyilvánosságra hozott banki „stressztesztek” elsőre megnyugtatták a kedélyeket, pénzügyi szakértők mégsem tartják meggyőzőnek a vizsgálat eredményeit. A fő kritika az elemzőknek az államcsődök elkerülhetőségével kapcsolatban megfogalmazott túlzott optimizmusát éri.

Európai pénzintézetek ugyanis 737 milliárd eurót fektettek be korábban a jelenleg leginkább fizetésképtelenséggel fenyegetett országok állampapírjaiba. Amennyiben az államcsődöket nem sikerül kivédeni, úgy az önmagában is egy példa nélküli bankhalállal járó pénzügyi krízist eredményezhet, de az európai bankrendszer nagymértékű összefonódása miatt a végkifejlet egészen drámai lehet.

A biztonság iránti igény ezek után elsöprő lendülettel érkezik a nemesfémek piacára. Mágnesként vonzza a pénzt például a legnagyobb aranyba fektető tőzsdén kereskedett befektetési alap, az SPDR Gold Trust is, amelyen keresztül július eleje óta 36 tonna aranyat vásároltak közel 2 milliárd dollár értékben a befektetők. De számtalan egyedi vásárló is jelenik meg a piacon, így nem csoda, hogy a hónap elején kezdődött legújabb nemesfémpiaci rally az elmúlt héten is képes volt folytatódni. A sárga nemesfém végül ismét új rekorddal fejezte be a hét utolsó napját a londoni kereskedésben. A fizikai arany és ezüst legfontosabb nagykereskedelmi piacának történetében most pénteken kellett először egy uncia (31,1 gramm) aranyért 1.602 dollárt fizetni.

Az arany technikai elemzéséből kiolvasható, hogy az elmúlt néhány napban az árfolyam stabilan beállt egy 1.586 és 1.600 dollár környéki szint közötti szűk sávba. Fontos megemlíteni, hogy bár a csütörtökön megrendezett brüsszeli válságtanácskozás kissé oldotta a piaci feszültségeket, de a jegyzéseket megingatni egyáltalán nem volt képes. Így az említett zóna két határvonalán rögzülnek most az aktuális ellenállási és támasz vonalak, amelyek közül a felfelé irányuló impulzus folytatásaként és nem utolsó sorban a masszív bikahangulat okán egy a napokban küszöbön álló, 1.650 dollárig tartó kitörés forgatókönyve valószínűsíthető.

Középtávon aztán a világgazdaság alakulásától várható iránymutatás az árfolyam számára. A jövőben is még sokáig komoly fejtörést okozó adósságproblematika miatt egyelőre számottevő korrektúra nem fenyegeti az arany kurzusát, hiszen most már egy 1.550 dollár alatti árszint is azonmód heves keresletet képes mozgósítani.
Mindeközben az ezüst is tempósan az arany után eredt, miután ismét magához tért a tavasz végi kijózanító pofont követő két hónapos letargiájából. A 33 dollár környékén kiépült új bázisról az elmúlt héten már ismét 40 dollár fölé kapaszkodott a szürkésfehér nemesfém jegyzése Londonban. Megfelelő hátszél, azaz kitartó vásárlói érdeklődés mellett, folytatódhat is a menetelés akár még tovább a 45 dollár/uncia érték felé.

Az ezüstárfolyam technikai elemzése az aranyéhoz nagyon hasonló képet fest. A szűk árfolyamszalagot, amelyben a kurzus az utóbbi napokban haladt előre egy alig 40 dollár felett húzódó ellenállás és egy 39 dollárnál található támaszvonal zárja közre. Az ezüstár rövidtávú felfelé irányuló trendje abszolút sértetlen, így a kurzus hezitálásának a közeljövőben szintén emelkedő irányba szakadhat vége.

arany adósságplafon leminősítés ezüst befektetés uncia
Kapcsolódó cikkek