Pénz- és tőkepiac

Most érdemes aranyat venni? - Egyre kedvezőbb az ár

A mostanihoz hasonlóan elbizonytalanodott állapotban nem túl gyakran láthattuk az aranyat az elmúlt hónapokban. Ennek oka az, hogy a nemesfém jelenleg két pólus vonzásában és taszításában ingadozik ide-oda – olvasható az Aranypiac.hu elemzésében.

Egyfelől mintsem változtak a pénzügyi és adósságválság lényegi aspektusai, ami továbbra is kedvező az számára. Másfelől viszont előnytelenül hat a kurzusra a görög helyzet éppen vélt enyhülése és az olaj árának csökkenése. A nemesfémek árfolyamát csaknem tetszés szerint befolyásolják egészen különböző tényezők egyidejűleg, amelyek közül hol az egyik, hogy a másik kerekedik felül.

Két hete még az arany és az ezüst számára pozitív faktorok voltak a meghatározóak a piacok hangulatában. Akkor a görög mentőcsomag meghiúsulásától való félelem lendületesen tornászta felfelé az arany kurzusát új 1552,50 dolláros unciánkénti csúcsra a londoni kereskedésben. Ezt azonban fájdalmas zuhanás követte, miután a görög parlament szerény többséggel a mentőöv elfogadása mellett voksolt, és még a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) is masszív intervencióval beavatkozott az olaj árfolyamába. A völgybe vezető úton átlépte aztán a sárga nemesfém jegyzése a technikailag fontos támasznak számító 50 napos mozgóátlagot, ami újabb eladásokat generált. Ezek során elbukott az 1.500 dolláros lélektani támasz is, míg végül pénteken 1.483 dolláron, 2 százalékot meghaladó heti mínusszal fejezte be az arany Londonban az elmúlt hetet.

Árfolyamgörbék nem tudnak hazudni, hiszen nemcsak tükröződik bennük a piac minden információja, de megmutatják a börze szereplőinek jellegzetes cselekvései mintáit is. Ez a felismerés adja az alapját a technikai árfolyamelemzésnek, amely rendszerint hasznos adalékokkal szolgál a jövő előrejelzését illetően. Az arany esetében most az látszik, ahogy a távolság egyre növekszik lefelé az 50 napos mozgóátlagtól, és megismételődik a legutóbbi nagyobb lejtmenet, amikor 1.478,50 dollárig fejlődött vissza az árfolyam.

Amennyiben az itt húzódó ellenállás nem tudja megtartani a jelenlegi esést, akkor egyre valószínűbbé válhat a két hete már kilátásba helyezett elhúzódó nyári pangás forgatókönyve. Ebben az esetben akár 1.430 dollár körüli jegyzésekkel is számolni kell még az elkövetkezendő két hónap folyamán. Az ebben a tartományban húzódó erős támaszok azonban jó eséllyel megálljt parancsolhatnak a kurzus további hanyatlásának.

Az Aranypiac.hu szerint ugyanakkor ez nem jelenti a nemesfém piac lendületének tartós megtörését. Véleményük szerint az ilyen fázisok az erőgyűjtés pillanatai, amikor a túlvett spekulatív pozíciók leépülhetnek, és kiváló alkalom keletkezik az ipari felhasználók nyersanyag-vásárlására, valamint a befektetők számára a piacba való újbóli beszállásra.

 

arany ellenállás IMF görög energia ügynökség aranypiac árfolyam
Kapcsolódó cikkek