Pénz- és tőkepiac

Nagyot estek a világ tőzsdéi

A globális kilábalással kapcsolatos aggodalmak, valamint az európai adósságválság mélyülése miatt a tőzsdék lefelé vették az irányt. Tegnap délelőtt a BUX közel teljes ez évi előnye elfogyott.

Az eurózóna adósságválságának mélyülésével a vezető tőzsdeindexek jelentős gyengülésen mentek keresztül az elmúlt napokban. A piac attól tart, hogy az vezetői nem tudják megfékezni az adósságválságot, amely átterjedhet Spanyol- és Olaszországra is.
A nemzetközi befektetői környezet az előző hét utolsó kereskedési napján romlott jelentősen, miután az Egyesült Államokból kifejezetten negatív foglalkoztatási adat érkezett: 9,2 százalékra nőtt a ezzel előtérbe kerültek a globális kilábalással kapcsolatos félelmek.

E héten folytatódott az esés, amelyre már Európa adott okot. „Péntekre rendkívüli tanácskozást hívtak össze az eurózónában a válság kezelésére. A piac egyértelmű, egységes álláspontot vár az adósságválság kezelésére” – mondta Herczenik Ákos. A Raiffeisen közgazdásza hozzátette, a hírre pozitívan reagált a piac, azonban ha egy-két nap alatt nem lesz megoldás, komoly eladások jöhetnek. „A strukturális, eladósodottsági és a gyenge növekedési problémákat most nem tudják megoldani, csupán időt lehet nyerni” – húzta alá.

A német DAX index a múlt héten még 7500 pont felett állt, tegnap a 7000-es támaszról pattant vissza a kurzus, később 7100 pont fölé került. A BUX 21 500 pont alatt is megfordult, erre január eleje óta nem volt példa, majd délután 21 800 pont közelébe kapaszkodott vissza. A magyar piaccal kapcsolatban Herczenik Ákos kiemelte: a Mol az előző hetekben az INA-ügyek miatt zuhant, a Richter pedig az első fél évben végig esett. Az elemző szerint az OTP jelenleg is felülteljesíti a szektorszintet, mert nincs kitettsége a periferikus országokban. „Ha megegyezés születik az eurózóna válságának kezelésére, akkor a három vezető magyar papír az élmezőnybe kerülhet” – mondta Herczenik.

Az ázsiai piacokat sem kerülte el a gyengülési hullám. „Európa jelentős kereskedelmi partnere Ázsiának, és az exportőr cégek számára bizonytalanságot jelent az adósságválság. A befektetők attól is tartanak, hogy a kínai második negyedéves alacsonyabb lesz, és újabb megszorításokat kell végrehajtani” – mondta Blahó Levente a Világgazdaságnak. A Raiffeisen elemzője hozzátette: „Ha nem történik az EU-ban kedvező változás, a nemzetközi befektetők leépítik ázsiai kitettségeiket, és újabb lejtmenet várható.”

Leállás

Tegnap délelőtt a NYSE Euronext rendszerében az európai tőzsdéken szünetelt az indexek értékének meghatározása. Először a lisszaboni mutatója, a PIS 20, később a francia CAC 40, a belga BEL 20, majd az amszterdami AEX index értékének meghatározása is leállt.




részvény részvényindex tanácskozás részvénypiac adósságválság
Kapcsolódó cikkek