Pénz- és tőkepiac

Nincs beárazva minden rizikó - A forint is nyomás alá kerülhet

Ahogy Görögországról a fertőzés átterjedni látszik Olaszországra – az eurózóna egyik oszlopos tagjára –, rég nem látott tolongás közepette kezdték el vásárolni a menedék devizának tekintett svájci frankot – mutat rá Orosz Dániel, az Axa csoport Magyarország stratégiai elemzési igazgatója.

Ez a vételi hullám a frank/forint árfolyamot is szinte azonnal új csúcsra katapultálta. Mindez azt is jelzi, hogy még közel sincs beárazva minden kockázat az eurózóna adósságválságával kapcsolatban, de azt is mutatja, hogy a válság egy újabb, kritikusabb szintre lépett.

A feltörekvő piacokon belül Magyarország, pontosabban a forint az euróval szemben jelenleg egy igen erős szinten tartózkodik, a további erősödésnek már alapvetően csak kevesebb tere lehet, míg egy kiteljesedő külső sokk esetén a gyengülés irányába már inkább csak alacsony ellenállás mutatkozhat. Ha az eddig látott viszonylag kedvező globális hangulat tartósabban elromlana, úgy nem csupán a frank, hanem a forint oldaláról is további nyomás érkezhetne.

forint Frank beáraz feltörekvő piac rizikó elemző
Kapcsolódó cikkek