Pénz- és tőkepiac

Nyomás alatt a Mol Hernádi állítólagos kikérése miatt?

Az európai határidős piacok alapján nulla körüli nyitást várnak a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett szakértők.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető részvénypiaci elemzője nulla körüli nyitást vár, ezt némi "lemorzsolódás" követheti. A nemzetközi optimizmus enyhén mérséklődött, és az elmúlt egy-másfél hét emelkedő trendje után lefelé mutató korrekció várható.

A magyar papírokat illetően Kuti Ákos úgy vélte, hogy a Mol részvényárfolyamára talán nem jelent nyomás az a meg nem erősített sajtóhír, hogy Horvátország kikérte Hernádi Zsoltot, az olajcég elnök-vezérigazgatóját a horvátországi megvesztegetési vizsgálatok kapcsán.

A két gyógyszerrészvényben a hétfői eltérő árfolyammozgás annak volt köszönhető - magyarázta az elemző -, hogy az Egisnek a kutatás-fejlesztési ráfordítások után elszámolt iparági különadó kedvezményét vissza kell fizetnie, míg a Richter nem könyvelte még el a lehetséges kedvezményt, így a pénteki jogszabályváltozás nyomán nincs is visszafizetési kötelezettsége. Talán az Egisből kiszálló befektetők vásároltak Richtert hétfőn, ezért emelkedett a papír, de kedden várhatóan korrigál az árfolyam - vélekedett a szakértő.

A CIB elemzői az európai határidős piacok alapján "lapos nyitást" jeleznek. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 197,82 pontos, 0,87 százalékos csökkenéssel, 22.632,55 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével estek a pénteki záráshoz képest.

A Mol 400 forinttal, 1,88 százalékkal 20.900 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 70 forinttal, 1,16 százalékkal 5.950 forintra esett, forgalmuk 3,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 1,69 százalékkal 580 forintra gyengült, forgalma 335,7 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 835 forinttal, 2,32 százalékkal 36.800 forintra erősödött, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari az Egis 224,9 millió forintos forgalom mellett 585 forinttal, 2,97 százalékkal 19.115 forintra csökkentette értékét.

 

kuti ákos Hernádi Zsolt BUX bét Mol CIB Equilor
Kapcsolódó cikkek