Pénz- és tőkepiac

Optimista hangulat a BÉT-en - a Goldman beütött a Mol papíroknak

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 83,96 pontos emelkedéssel, 21.587,91 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,39 százalékkal erősödött. A Goldman Sachs 26.900 forintról 26.800 forintra csökkentette a magyar olajpapír célárfolyamát.

A vezető részvények mindegyike emelkedni tudott: néhány perssel fél tíz után a Mol papírok kurzusa 1,72 százalékkal 20345 forintra emelkedett, az MTelekomé 0,18 százalékkal 545 forintra javult. Az OTP részvények árfolyama 0,83 százalékos plusszal 5465 forinton, a Richteré 0,14 százalékos emelkedéssel 37150 forinton áll.

A pénzpiacokat csütörtökön több fontos nemzetközi esemény befolyásolja. A nap legfontosabb eseménye az csúcstalálkozója lesz, amellyel kapcsolatban Angela Merkel német kancellár kissé hűtötte a piaci bizakodást. Ennek ellenére az európai határidős árakon a feltételes bizalom látszik, ami enyhén nyereséges tőzsdenyitást vetít előre.

Somi András, a KBC Securities elemzője szerint "nemigen segít" a Mol árfolyamán, hogy a Goldman Sachs 26.900 forintról 26.800 forintra csökkentette a magyar olajpapír célárfolyamát.

Az amerikai piac várható alakulásáról szólva Somi András kiemelte, hogy az S&P500 index összetevői közül 56 cég teszi közzé csütörtökön a gyorsjelentését, köztük a Microsoft és a Morgan Stanley. Az amerikai piacok hangulatát rontották a szerda délután közzétett és a vártnál lényegesen gyengébb amerikai lakáspiaci adatok, igaz, ennek hatása az európai piacokon nem érződött.

A KBC Securities elemzője megjegyezte: a hajnali órákban az euró tovább erősödött a dollárral szemben, a jegyzések már az 1,43-as szinteket közelítik, ami az európai uniós csúcstalálkozóval kapcsolatos optimizmusról árulkodik.

Erősödött a forint is valamelyest, a svájci frank 230, az euró 269 forint alatt volt a reggeli órákban.

A CIB Bank elemzői is a hangulat romlására hívják fel a figyelmet: az amerikai készház-eladások és az euróövezet fogyasztói bizalmi adatok sem "alakultak jól". Csütörtökön az euróövezet talán legfontosabb előrejelzését, a beszerzői menedzserindexet teszik közzé. A piac, a romló konjunkturális viszonyok miatt, kis süllyedésre számít. A tengerentúlon a szokásos segélykérelmi adatokat közlik és Bernanke Fed-elnököt is csütörtökön hallgatják meg.

dollár frnak BUX bét euró Mol Goldman árfolyam
Kapcsolódó cikkek