Pénz- és tőkepiac

A hitelpiacon már beköszöntött a fagy

Az idén már nem várható élénkülés sem a lakossági, sem a vállalati hitelezésben – derül ki a jegybank tegnap nyilvánosságra hozott hitelezési felméréséből. A kutatásban az is szerepel, hogy az év első felében megindult az önkormányzati adósságok átütemezése.

A hazai pénzintézetek az idén már nem várják, hogy fordulópontra jut a hitelezés – ez az egyik legfőbb tapasztalata a Magyar Nemzeti Bank (MNB) július elején készített felmérésének. A jegybank elemzői korábban még arra számítottak, hogy a vállalati hitelek állománya már az idén, a lakosságiaké pedig jövőre növekedni kezd. Nagy Márton, a pénzügyi stabilitási szakterület vezetője szerint a lakossági hiteleknél a csökkenő kereslet, a vállalatiaknál pedig a gyenge kínálat akadályozza az élénkülést.

A felmérésben részt vevő bankok szerint a háztartási hiteleknél sem a kölcsönök iránti kereslet, sem azok feltételei nem módosultak a második negyedévben, s a következő fél évben sem várható jelentősebb változás. A fogyasztási hiteleken belül egyedül a fedezetlen hiteleknél lehet számítani a feltételek enyhítésére. A gépjármű-finanszírozásnál a második negyedévben szigorítottak a bankok a hitelezési feltételeken, ám a következő fél évben már nem terveznek módosításokat. A bankok szerint a második negyedévben a lakáscélú kölcsönök iránt csökkent, a fogyasztási hitelek iránt viszont nőtt a kereslet. A hitelintézetek döntő többsége arra számít, hogy idén még élénkül a kereslet a lakáscélú kölcsönök iránt.

A vállalati hiteleknél a korábbi szigorításokkal szemben az elmúlt negyedévben nem változtak a banki feltételek, a következő fél évben viszont a kockázatosabb hitelek költségeinek növekedésére számítanak. Ezért az idén már nem várható a céges hitelállomány növekedése. Az önkormányzatok már gyakorlatilag nem vesznek fel új hiteleket, és a bankok azt jelezték, hogy tovább szigorítják az önkormányzatok finanszírozását.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

háztartás lakossági fogyasztási gépjármű ingatlan hitel vállalati
Kapcsolódó cikkek