Pénz- és tőkepiac

A történelem ismétli önmagát: megint segélyt kér a Freddie Mac

Az egyik legnagyobb amerikai jelzáloghitelező bank a Freddie Mac a gyengélkedő ingatlanpiac miatt ismét 1,5 milliárd dollár állami segítséget kért az amerikai államtól. A 2007-es jelzálogpiaci válságból kialakult pénzügyi krízis miatt államosított pénzintézet 2011 második negyedévében 4,59 milliárd dollár veszteséget könyvelt el, s még a leminősítés is sújtja.

A Freddie Mac víz felett tartása az amerikai államnak, így az adófizetőknek a 2008 szeptemberi államosítása óta 65,4 milliárd dollárba került. A Freddie Mac és a másik nagy jelzáloghitelező, a Fannie Mae egy 2009-es amerikai kormánydöntés értelmében 2013-ig korlátlanul juthat állami hitelhez.

A Freddie Mac vezérigazgatója, Charles Haldeman szerint a közlejövőben nem válható pozitív elmozdulás a munkaerőpiacon, így az ingatlanpiacon sem. Bár az év második felében enyhébb fellendülés várható, a családi házak piacán továbbra is a pangás lesz jellemző – tette hozzá.

A gyenge negyedéves eredmények és a pesszimista piaci előrejelzések miatt a Freddie Mac további, 1,5 milliárd dollár segítséget kért az államtól.

A Reuters jelentéséből kiderül, hogy az államigazgatási szervek és a Kongresszus is vizsgálja, miként lehetne átstrukturálni a vállalatokat, amelyeket irdatlan jelzálog-hitelállomány terhel. A döntéshozók azonban igencsak kaotikusnak ítélik meg a helyzetet, s úgy vélik a közeljövőben erről biztosan nem születik döntés.

A Standard&Poor’s múlt héten az amerikai hosszút távú államadósság besorolásával együtt lerontotta a Fraddie Mac és Fabbie Mae papírok besorolását is. Az amerikai jelzálogkamatok ennek ellenére egyenlőre nem változtak az Egyesült Államokban.

Az 1938-ban alapított Fannie Mae - Federal National Mortgage Association, és az 1970-ben létrehozott Freddie Mac – Federal Home Loan Mortgage Corporation - egyaránt úgynevezett kormány által támogatott vállalkozás, vagyis magántőkével, magáncégként működik, de törvényben rögzített alapokmánnyal és céllal.

A két intézmény feladata a jelzáloghitelezés finanszírozásának biztosítása: felvásárolják az elsődleges hitelező pénzintézetektől a jelzálog-követeléseket, majd ezekre építve származékos termékeket – jelzáloghitellel fedezett értékpapírokat – terítenek a szabadpiacon, ily módon biztosítva és növelve az elsődleges jelzáloghitelezés tőkeforrását.

államadósság segély jelzáloghitel Fannie Mae freddie mac
Kapcsolódó cikkek