Pénz- és tőkepiac

Árfolyamgát már szeptembertől - Ennyi a gyűjtőszámla kamata

Az árfolyamgát konstrukcióhoz csatlakozó devizahitel adósok már a szeptemberi törlesztő részletet a rögzített árfolyamon fizethetik - jelentette be Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

Az árfolyamgát alkalmazása a svájci frank alapú hitelek esetében 30 százalékkal csökkenti a törlesztő részletet az augusztus 10-i árfolyammal összehasonlítva, az euró esetében 10, a jen esetében 20 százalékkal - ismertette.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a forintban vezetett gyűjtőszámla kamatozása rendkívül kedvező, jelenleg 6,09 százalék, amin a bankoknak nem képződik profitjuk; ezen felül semmilyen díjat, költséget nem számíthatnak fel. A közjegyzői díj mértéke a megszokott összeg töredéke lesz, mértékét miniszteri rendelet határozza meg a jövő héten.

Nátrán Roland bejelentette: a kormány napokon belül létre fog hozni egy monitoring bizottságot kormányzati szakértők, az MNB, a PSZÁF és civil szervezetek szakértőinek részvételével annak érdekében, hogy a konstrukció végrehajtását, annak megvalósulását figyelemmel kísérje, amiről a kormányzatot és a közvéleményt rendszeresen tájékoztatni fogja.

törlesztőrészlet árfolyamkorlát gyűjtőszámla árfolyamgát kamat
Kapcsolódó cikkek