Pénz- és tőkepiac

Csak a Fed tudja megnyugtatni a piacot

A Fed gazdaságot ösztönző csomagja körüli bejelentés elegendő volt ahhoz, hogy a részvények folytatva az elmúlt napok tendenciáját, tovább növekedjenek.

Szerző: Tradenet Global

Az utolsó pillanatok eladási hulláma megakadályozta, hogy a részvények napi csúcsot érjenek el, ennek ellenére is a növekedés 0,5%-os volt, ami egyébként egyáltalán nem mondható természetesnek. Az augusztusi rossz fogyasztói bizalmi index hatására a tegnapi nyitást követően csökkenő tendencia jellemezte a piacot. Piaci elemzők a múlt havi 59 pontról 7 pontos csökkenést vártak, az index azonban tovább esett 44,5 pontra, ami 2009. április óta az egyik legalacsonyabb érték.

A jelentősebb csökkenés okai lehetnek az elmúlt volatilis időszak, a lassuló és a gazdasági fellendülés körüli aggodalmak. A vezető indexek gyorsan csökkentek is 1 %-ot, a vevők azonban újra felfelé hajtották az árakat.

A Fed augusztus 26-ai ülésének részletei tegnap láttak napvilágot, mely szerint a vezető központi bank tagja a gazdaság ösztönzése érdekében kilátásba helyezték további kötvények vásárlását. A megbeszélés végén döntés született arról is, hogy a kamatlábat legkésőbb 2013. közepéig alacsony szinten tartják. A kilátásba helyezett markáns lépések elegendő okot adtak a befektetőknek, hogy vásárlásokba kezdjenek.

Az elmúlt években a Fed két alkalommal vásárolt állami kötvényeket a hosszú távú kamatlábak alacsony szinten történő tartása érdekében. A Fed kötvényvásárlási programja 2008.-ban, a válság idején kezdődött, a második bejelentést pedig tavaly augusztusban tették meg, melynek köszönhetően a Dow 28 %-os növekedést ért el 2011. április 29-re. Az alacsonyabb kamatszint arra ösztönzi a befektetőket, hogy kockázatosabb eszközökbe (mint részvények) fektessék a pénzüket.

Szerda: a mai nap folyamán a kereskedés előtt megjelenő foglalkoztatási adatok kerülnek a reflektorfénybe, kiegészítve az ADP által készített magánszektor foglalkoztatási adataival. A gyári megrendelések, és a chicagói beszerzési menedzser index (PMI) a nap folyamán jelennek meg.

S&P500 (SPY)

Az S&P 500 a vásárlói nyomatéknak köszönhetően 1,200 felett zárt. Fontos azért, hogy objektívan nézzük meg a dolgokat, hiszen a kereskedési volumen a maga 7,2 milliárdos értékével jelentősen elmaradt az átlagos 8,49 milliárdtól. Az elmúlt napok emelkedése főleg annak volt köszönhető, hogy a nagyobb alapok a befektetői riportolás előtt jól teljesítő részvényeket vásároltak. A Dow augusztus végére várhatóan pozitív tartományba megy át. A piaci céljainkat a mozgó átlagok határozzák meg.
 

ösztönző csomag Fed tradenet kötvényvásárlás
Kapcsolódó cikkek