Pénz- és tőkepiac

Délkelet-Európa legnagyobb bankja jön létre

Görögország legnagyobb bankja jöhet létre a görög EFG Eurobank és Alpha Bank fúziójával. A hírre hatalmas száguldásba kezdett az athéni tőzsde és a bankrészvények.

Délkelet-Európa legnagyobb bankja jöhet létre, ha egyesül a második és harmadik legnagyobb görög hitelintézet, az EFG Eurobank és az Alpha Bank. Az erről szóló megállapodást tegnap délután jelentették be. A fúzió után létrejövő intézmény 150 milliárd eurós mérlegfőösszeggel rendelkezik majd, több mint kétezer fiókja lesz, és nagyjából 80 milliárd eurónyi ügyfélbetét szerepel a könyveiben.

A két pénzügyi intézmény azért döntött a fúzió mellett, hogy javítsák a tőkehelyzetüket, és elkerüljenek egy esetleges államosítást. Az egyesülést egy 1,25 milliárd eurós zártkörű részvénykibocsátás is követi, valamint Katar állam befektetési ügynöksége egy 500 millió eurós átváltható kötvénykibocsátással is támogatja az ügyletet. A két bank egyesülésével fellépő szinergiák miatt további 650 millió eurót lehet megspórolni évente, mindezek eredményeként a társaság Tier 1 tőkemegfelelési mutatója az igen impozáns 14 százalékra emelkedhet. Az is eldőlt már, a társaságnak két vezérigazgatója lesz, az Alpha Bank első emberét, Dimitrisz Mancuniszt éppúgy megtartják, mint az Eurobank vezetőjét, Nikolasz Nanopuloszt.

A bankok fúzióját a görög kormány és a központi bank is üdvözölte, kiemelve a külföldi befektető szerepvállalásának fontosságát a történetben, amely mind a gazdaság, mind a bankrendszer fellendülését hozhatja az országban. „Katar szerepvállalása nemzetközi szintű üzenete a görög gazdaság jövőjébe vetett bizalomnak” – írta Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter közleményében. A görög kormány és jegybank egyébként hónapok óta sürgeti a bankokat, egyesüljenek annak érdekében, hogy könnyebben át tudják vészelni az országot sújtó recessziót és adósságválságot. A görög hitelintézetek ugyanis az utóbbi hónapokban a piacon már nem nagyon jutottak forráshoz, gyakorlatilag csak az Európai Központi Bank finanszírozta őket.

A fúziónak nemcsak a görög kormány, de a piacok is örültek. Az athéni tőzsdeindex több mint 16 százalékot emelkedett a hírre, ez óriási ugrás, hiszen több mint húsz éve nem fordult elő akkora napon belüli emelkedés a görög parketten. A bankpapírok árfolyama különösen nagyot ugrott, az bankszektort mérő index csaknem 30 százalékos pluszban tartózkodott délután. A két érintett bank kereskedése napközben szünetelt, de ahogy az egyesülés bejelentése után feloldották a felfüggesztést, azonnal 30 százalékos pluszba lendült. Az athéni egyébként a tegnapi rali ellenére az idei év egyik legrosszabbul teljesítő piaca maradt, január óta csaknem 29 százalékos mínuszban áll.

fúzió bankpapír efg eurobank görög Alpha Bank Bank
Kapcsolódó cikkek