Pénz- és tőkepiac

Irene, a „tökéletes vihar”

Akár még hasznot is húzhatnak a nagy biztosítótársaságok az Irene hurrikán által az USA-ban és kisebb részt Kanadában előidézett természeti katasztrófából. Az amerikai média kissé ízetlen módon „tökéletes viharként” emlegette a legalább 40 ember életét kioltó csapást a biztosítók szempontjából, mivel viszonylag alacsony anyagi kár mellett remek ürügyet szolgáltat a díjak további emeléséhez.

Viszonylag kis kárral megúszta az Egyesült Államok a múlt hét végén pusztító Irene hurrikán támadását. Az, hogy az anyagi kár viszonylag alacsony szinten maradt, elsősorban annak köszönhető, hogy Irene trópusi viharrá szelídült, mielőtt elérte volna az USA gazdag és sűrűn lakott északkeleti részét. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a kérdés szempontjából kulcsfontosságú New Yorkban mekkora a tényleges kár, de a becslések az egész USA-ra vonatkozóan 10-20 milliárd dolláros biztosított kárról szólnak. A 2005-ös Katrina hurrikán esetében éppen az vezetett a 70 milliárd dollárt meghaladó kárhoz, hogy a vihar a sűrűn lakott, sok épületet és egyéb létesítményt koncentráló nagyvárost, New Orleanst sújtotta teljes erejével.

A viszonylag mérsékelt anyagi kár mellett ugyanakkor elég félelmet keltett az emberekben az Irene ahhoz, hogy beleegyezzenek a biztosítási díjak emelésébe – mutatnak rá elemzők. A jelek szerint a pénzpiacok is hasonlóan vélekednek. A Metlife, az Allstate vagy a Prudential részvényei az első ijedelem elmúltával, kedden már 5-7 százalékos erősödést produkáltak a Wall Streeten, miközben a legnagyobb viszontbiztosítók, a Munich Re és a Swiss Re árfolyama is jelentősen emelkedett.

A biztosítók mellett a gazdaság is jól járhat a katasztrófával. A növekedést csak átmenetileg és igen csekély mértékben fékezheti a vihar hatása a legtöbb elemző szerint. A harmadik negyedéves bővülést legfeljebb egy tized százalékponttal vetheti vissza az Irene utóhatása – vélekedik Ryan Sweet, a Moody’s Analytics közgazdásza. Az újjáépítési munkálatoknak köszönhetően azonban mindezt valószínűleg vissza is nyerjük a negyedik negyedévben – tette hozzá a Reutersnek nyilatkozva Sweet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kár biztosító hurrikán irene
Kapcsolódó cikkek