Pénz- és tőkepiac

Itt a fordulópont a részvénypiacokon?

Hiába az óriási zuhanás augusztusban a tőzsdéken, a Wall Street szakértői még mindig bizakodnak abban, hogy hamarosan jöhet a trendforduló.

A vezető New York-i tőzsdemutatók az év eleji szintekhez képest mind a negatív oldalon tartózkodnak, köszönhetően a közös európai-amerikai pániknak augusztusban, az elemzők azonban bizakodóak a jövő alakulását illetően.

A CNNMoney által készített felmérésben részt vevő szakértők válaszai alapján az S&P-500 index az év végéig csaknem 20 százalékkal fog emelkedni. A várt év végi szintek átlagértéke 1 349 pont lett, ami 7 százalékkal magasabb, mint ahol az index idén januárban kezdett. Ami azonban még bíztatóbb: a 17 válaszadóból mindössze egy akadt, aki az év egészét tekintve mínuszt jósolt volna a mutatónak.

Bár az elemzők köreiben viszonylagos egyetértés mutatkozik az év utolsó négy hónapjában tapasztalható ralit tekintve, korántsem olyan optimisták a szakértők, mint júniusban: az akkor készült felmérés átlaga még kétszámjegyű éves növekedést prognosztizált 1 382 pontos átlaggal.

"Nem kétséges, hogy egy jóval lassabb növekedési fázishoz érkeztünk. Mindemellett leminősítették az Egyesült Államok államadósságát, az európai adósságválság pedig egyre súlyosabb. Tökéletes környezet volt ez egy piaci felfordulásnak" - vélte Tyler Vernon, a Biltmore Capital befektetési vezetője.

A pozitív oldalt erősíti viszont, hogy a vállalatok még mindig nem kezdtek masszív bővítésekbe, ugyanakkor a határhasznuk az egeket verdesi. Ezek a számok stabil működésre utalnak, ami visszahozhatja a piacokra a befektetőket, különösen, hogy az utóbbi hónap lejtmenete után egyes részvények kifejezetten vonzó mutatókkal rendelkeznek.

részvény S&P-500 tőzsde nyereség mutató
Kapcsolódó cikkek