Pénz- és tőkepiac

Lépett a svájci jegybank, egyből négy forintot esett a frank

A Svájci Nemzeti Bank szerdán 0,00-0,25 százalákra csökkentette kamatcélját az eddigi 0,00-0,75 százalékról.

A szervezet lépéssel egy időben bejelentette, hogy közelről figyeli a devizapiaci fejleményeket és, hogy rendkívül túlértékeltnek tekinti a frankot.

A döntés hatására az euró frank árfolyama a történelmi mélypont 1,0796 frankról 1,0949 frankra emelkedett. Az frank 0,7628 dollárról 0,7708 dollárra gyengült. A frank/forint kurzus 252,79 forintról 248,40 forintra csökkent.

Az SNB az Európai Központi Bankkal és a Magyar Nemzeti Bankkal szemben célsávot állapít meg, mint monetáris politikájának legfontosabb eszköze. Ez a célsáv a svájci frank három hónapos londoni bankközi kamatára szól.

Szerdai közleményében a szervezet kiemelte, hogy az elmúlt hetekben jelentősen romlottak a világgazdasági kilátások. "Ezzel párhuzamosan erősödött a svájci frank, aminek következtében lényegesen romlottak a svájci gazdaság kilátásai" - írta az SNB.

Az SNB szerdán likviditásbővítő intézkedéseket is bejelentett: arról tájékoztatott, hogy 30 milliárd frankról 80 milliárd frankra kívánja bővíteni a svájci pénzintézetek látra szóló betétállományát. Ennek elérése érdekében azonnali hatállyal bejelentette, hogy nem újítja meg a lejáró SNB-jegyeket, illetve banki refinanszírozási eszközben lekötött betéteket, továbbá kintlévő SNB-jegyeket vásárol mindaddig, amíg a kívánt betéti szintet el nem éri.

Az elemzőket némileg meglepetésként érte az SNB lépése. Korábban ugyanis rendre olyan véleményeket lehetett hallani, hogy a korábbi intervenciós kísérletek kudarca miatt a zürichi szervezet már nem fog beavatkozni a devizapiacba.

Fabian Heller, a Crédit Suisse szakértője szerint a döntés egyértelműen a frank erősségére adott válaszlépés. "Egyre nőtt a valuta lendülete, így előbb-utóbb mindenképpen bele kellett volna avatkozniuk, de nem számítottunk arra, hogy kamatot is csökkentenek" - fogalmazott a közgazdász. Világos, hogy az intervenció lehetséges további eszköz, de ez inkább a deflációs veszélyek elhárítása miatt történhet meg - tette hozzá.

Neil Mellor, a Bank of New York Mellon elemzője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a lépések várhatóan nem képeznek akadályt a frank további erősödésének. "Nehéz csata lesz, és legjobb esetben is csak az erősödés lendületét csökkentheti az SNB. A piac már eldöntötte, hogy a frank menedékvaluta és az ilyen lépések csak arra adnak lehetőséget, hogy a piaci szereplők olcsóbban jussanak hozzá a frankhoz" - tette hozzá.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) legutóbb júniusban döntött a jegybanki kamatszintről, akkor nem változtatott: 0,25 százalékon hagyta. Akkori indoklásuk szerint a monetáris tanács tagjai úgy látták, annak ellenére, hogy továbbra is erős a svájci frank, a gazdaság erőteljesebben növekedett 2010 negyedik negyedében, mint várták. A pozitív üzleti várakozások láthatóak, azonban a növekedés lassul idén, melyet mutat a stagnáló áruexport – húzza alá a jegybank.

A svájci frank árfolyama az elmúlt napokban folyamatosan újabb rekordot dönt meg mind az euróval, mind a forinttal szemben. A szakrétők szerint ez azért is probléma, mert a frank úgy produkál szokatlanul erős árfolyamot, hogy közben a forint is erős.

A CIB Bank elemzői kitérenk arra, hogy már volt példa arra, hogy a jegybankok nemzetközi összefogással együttesen avatkoztak be a szélsıséges elmozdulások ellen. Ha a japán jegybank beavatkozik a jen erőssége ellen, az is a svájci frank malmára hajthatja a vizet. A frank/forint mostani értékei mellett látható, hogy az árfolyamfixálási gyűjtıszámlákon milyen tetemes összegek is összegyűlhetnek majd (a mostani elmozdulás többeket megijeszthet és az Otthonvédelmi Akciótervben való részvételre ösztönözhet).

Frank frankárfolyam kamatcél SNB jegybank
Kapcsolódó cikkek