Pénz- és tőkepiac

Marad a félelem - A svájci jegybank próbálkozik, de hiába

További lépéseket, így a likviditás növelésére vonatkozó intézkedéseket tesz a Svájci Nemzeti Bank (SNB) "a frank óriási túlértékeltségének" csökkentése érdekében - jelentette be a szervezet szerdán reggel.

Az SNB közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi piacokon tapasztalt jelentős kockázatkerülő magatartás az elmúlt napokban tovább növelte az alpesi fizetőeszköz túlértékeltségét.

"Ezeknek a fejlemények fényében az SNB további lépéseket tesz a frank erősödése ellene, és jelentősen növeli a pénzkínálatot a svájci frank piacon" - fogalmazott tájékoztatásában a szervezet. Kifejtette: 80 milliárd frankról 120 milliárd frankra emeli a bankok látra szóló betétállományát, illetve "a svájci frank likviditási bővítésének felgyorsítása érdekében devizapiaci csereügyleteket hajt végre".

A bejelentés hatására először gyengült a frank a forinttal és az euróval szemben, majd a tájékoztatás előtti szint közelébe tért vissza. A forintot a bejelentés előtt 264,24 forinton, az azt követő mélyponton 259,74 forinton jegyezték. Az euró jegyzése 1,0351 frankról 1,0527 frankra ugrott. Háromnegyed kilenckor a frank forint árfolyama 262,20 forint, míg az euró frank árfolyama 1,0414 frank volt.

svájci jegybank Frank frankárfolyam nemzeti bank SNB
Kapcsolódó cikkek