Pénz- és tőkepiac

Megütötték a forintot - A régió sereghajtója lettünk

A forint gyengült a vezető devizákkal szemben, és közel egy százalékkal esett az euró ellenében.

A forint jelentős gyengülésen ment keresztül délutánra a kifejezetten negatív nemzetközi befektetői környezetben. Az eurót reggel még 269,5 forinton jegyezték, délutánra 272 forint fölé került a közös európai deviza jegyzése. A hazai fizetőeszköz ezzel egy százalékos leértékelődést mutat napon belül, amellyel a régió sereghajtójává vált.

A lengyel zloty és a román lej 0,2-0,3 százalékos gyengülést mutat. A cseh korona hajszálnyit erősödött.

A svájci frankkal szemben 236,5-ös záróárfolyamról 234,5-ig erősödött a forint reggel. Piaci információk szerint a frank reggeli gyengélkedése mögött a Svájci Nemzeti Bank (SNB) áll, aki beavatkozott a nemzetközi piacon határidős intervencióval. Délutánra a svájci frank ára 238 forintra szökött fel.

A SNB esetleges belépésekor 1,14-ről 1,15-re került az euró/frank, majd délutánra visszaereszkedett 1,14-re a kurzus, azonban intenzív frankerősödés nem bontakozott ki.

A vezető európai tőzsdeindexek jelentős gyengülésben állnak, amely jelzi, a nemzetközi hangulat igen negatív. Az angol FTSE-100 index és a francia CAC-40 index 2,5, a német DAX 3,8 százalékos esést halmozott fel. Az irányadó Stoxx Europe 600 index 2,65 százalékkal került lejjebb.

forint CHF Frank HUF árfolyam deviza euró
Kapcsolódó cikkek