Pénz- és tőkepiac

Nőtt a díjbevétel - Így alakul át Járai biztosítója

Bár az életbiztosítási piac zsugorodott, a CIG Pannónia díjbevétele nőtt az elmúlt fél évben. A veszteség azonban még mindig fennáll; hogy ezt 2014-re le lehessen dolgozni, átstrukturálják a társaságot.

Jócskán megnőtt a CIG Pannónia Életbiztosító vesztesége tavalyhoz képest – derül ki a társaság tegnap közzétett második negyedéves jelentéséből. A magyar számviteli szabályok szerint készült beszámolóban 2,427 milliárdos mérleg szerinti veszteség szerepel az első hat hónap végén, ez 86 százalékkal nagyobb az egy évvel ezelőttinél, de a nemzetközi számviteli előírások alapján készült kimutatásban is csaknem 1,6 milliárd forintos mínusz áll, csaknem másfélszer akkora, mint egy esztendeje.

Mindezek ellenére az elmúlt fél évet sikeresnek nevezte Gaál Csaba, az életbiztosító vezérigazgatója a társaság eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A biztosító az agresszív növekedést tűzte ki célul, ennek köszönhetően díjbevétele 48 százalékkal lett nagyobb, mint a tavalyi első hat hónapban, összesen 12,6 milliárd forintnyi biztosítást értékesített a cég. A bővülés már csak azért is impozáns, mivel a teljes életbiztosítási piac ugyanebben az időszakban szűkült Magyarországon. Az első fél év adatai alapján egyébként úgy látja a cég vezetése, hogy nincs veszélyben az erre az esztendőre kitűzött 35 milliárd forintos értékesítési terv.

A rendszeres díjas életbiztosítások a meghatározók a társaságnál, ezek hozzák a díjbevétel kétharmadát, és értékesítésük dinamikusabban is nő, mint az eseti díjasoké. Ez azért jó, mert az eseti díjas életbiztosításokkal nem lehet hosszú távon számolni, az ilyenekben lévő pénzek likvidek – magyarázta Gaál Csaba.

Az újonnan értékesített szerződések éves állománydíja csaknem 30 százalékkal emelkedett, és megközelítette az 5 milliárd forintot. Az első hat hónapban megkötött több mint 11 ezer szerződésnek köszönhetően pedig a cégnél lévő biztosítások száma csaknem 37 ezerre emelkedett. Emiatt a Pannónia piaci részesedése is javult, a korrigált díjbevétel alapján 6 százalékra nőtt, és ezzel a hatodik legnagyobb hazai életbiztosítóvá lépett elő. Pozitívumként értékelte a cég, hogy az értékesítési csatornák részesedése kiegyensúlyozottabbá vált. Tavaly ilyenkor még a Brokernet csoport adta el a Pannónia biztosításainak négyötödét, mostanra az arányuk kétharmad alá süllyedt.

Az életbiztosító jövőjével kapcsolatban Gaál Csaba elmondta: az eredeti terveknek megfelelően az indulástól számított öt-hét éven belül szeretnék, ha nyereségessé válnának, nagyjából 2014-re már profitot kellene termelni. Épp ezért a jövőben a fő profilba tartozó üzletágakra koncentrálnak. Ezek: a magyarországi, romániai és szlovák életbiztosító, a magyarországi nem életbiztosító, a nyugdíjpénztár és a vagyonkezelő. Át kell alakítani a vállalat szerkezetét is, ennek során évente 400 millió forintot takaríthat meg a cég. A nagyvállalati értékesítést beillesztik a hagyományos értékesítési csatornákba, és az újabb országokban való terjeszkedésről is lemondanak.

A CIG Pannónia valamivel több mint kilenc hónappal ezelőtt lépett a tőzsdére. A BUX indexbe már bekerült a részvénye, és remélik, a jövő év elején az A kategóriás papírok között is ott lehet már a – mondta Sándor Benedek befektetői kapcsolatokért felelős és kommunikációs igazgató. A társaság részvénykönyve alapján egyébként átalakul a tulajdonosi szerkezet. A tavaly őszi bevezetés idején a részvényeket a kisbefektetők jegyezték le, azóta a részvényesek száma csökkent, de a belföldi magánszemélyek aránya emelkedett a tulajdonosok körében.

A tőzsdei befektetők egyébként nem reagáltak lelkesen a tegnap közzétett eredményekre. A CIG Pannónia árfolyama az általános negatív trendet követve 1,34 százalékkal, 735 forintra esett. A biztosító részvényeit 938 forintos árfolyamon vezették be tavaly novemberben a tőzsdére, azóta mindössze egyszer, az idén április 15-én zárt hasonlóan magas árfolyamon a papír.

Pannónia CIG biztosító nyereség piac
Kapcsolódó cikkek