Pénz- és tőkepiac

Az aranyat sem kíméli a válság

A pénteki 6 százalékos zuha-nás után hétfő reggel 5 százalékot esett az arany értéke. Hétfő délelőtt az unciánkénti ára már csak 1550 dollár körül mozgott, de délután és tegnap már kissé felfelé korrigált az ár.

A korábban menedékeszközként kezelt arany pénteken több mint száz dollárt veszített piaci értékéből, és árfolyama egészen 1640 dollárra zuhant. A napi esés mértéke akkor 5,85 százalék volt, erre 2006 júliusa óta nem volt példa.

A HSBC bank egyik vezető elemzője szerint ennek ellenére a befektetők 2025 dollár körüli átlagárat várnak 2012-re. Ennek oka a globális gazdasági bizonytalanság, ami az aranyat menedékeszközzé emeli. A nemesfémek piacán történt gyors visszaesés fő magyarázata, hogy a Chicagó-i Árutőzsde megemelte letétkövetelményeit. Az előírások két ütemben történt szigorodása heves eladói hullámot kavart.

A letéti követelmény 21 százalékkal, 11 475 dollárra nő egy 100 unciás aranykontraktus esetében. Az ezüst piacára is nyomásként nehezedik, hogy a minimális letéti követelmény 15,6 százalékkal, 24 975 dollárra emelkedik. A bejelentés meghozta a várt hatást: a spekulatív céllal tartott arany- és ezüstállomány további gyors apadásnak indult. Az arany árfolyama egészen 1572 dollárig esett, erre utoljára július közepén volt példa.

Az ezüstnél az utóbbi napok is jelentősebb áresést eredményeztek. Míg május elején még az 50 dolláros szinteken járt az árfolyam, mostanra már csupán 27,21 dollárnál tartózkodik, vagyis értékének majdnem felét elvesztette öt hónap leforgása alatt. Az ezüst ráadásul a 26 dolláros árfolyamot is érintette, ilyen olcsó pedig utoljára 2010 novemberében volt a nemesfém. Az ezüst tehát az idén már mínuszban van. A hevesebb áresést az magyarázhatja, hogy az utóbbi egy évben jóval lendületesebb drágulást mutatott, és jelentős ipari felhasználása miatt a lassulása érdemi keresleti visszaesést okozhat a
piacán.

A letéti követelmények emelése mellett a napok óta tartó áresésben annak is szerepe lehetett, hogy az amerikai jegybank nem jelentett be újabb likviditásfokozó intézkedést legutóbbi ülésén, az erre spekuláló befektetők gyors pozíciólikvidálásba kezdhettek a nemesfémek piacán. Ráadásul a sokak által várt bejelentés elmaradása és a világgazdaság lassulásának egyre valószínűbb jelei miatt a részvénypiacokon is hatalmas esések történtek. A vételi pozíciókon jelentős veszteségeket szenvedhettek el egyes alapok, ezek fedezésére a még nyereséges nemesfémpiaci pozíciójuk likvidálásával reagálhattak.

„Kiárusítás ide vagy oda, nem a fizikai aranyukból menekülnek most tömegesen a befektetők, hanem főként az úgynevezett derivatív termékektől szabadulnak a gazdáik” – áll az aranypiac.hu hét elején megjelent elemzésében. Ehhez – írja az elemzés – elég egy
pillantást vetni a legnagyobb aranyba fektető tőzsdén kereskedett alap, az SPDR Gold Trust aranykészletére, amely az elmúlt héten nemhogy nem csökkent, hanem 9 tonnával még növekedett is. Ami az ezüstöt illeti, ott is csak 0,8 százalékkal fogyatkozott a messze piacelső iShares Silver Trust készlete.

HSBC arany spekulatív ezüst spdr árfolyam elemző
Kapcsolódó cikkek