Pénz- és tőkepiac

Baj van: Becsapta az ajtót több európai nagybank előtt Kína

A Reuters információi szerint a Bank of China számos jelentős európai bankkal beszüntette a devizacsere és –opciós ügyleteket.

Az informátori jelentések szerint a Bank of China és még egy kínai kereskedelmi bank szüntette be a devizaügyleteket egyes európai bankokkal az adósságválság eszkalálódása miatt. A Reuters tudomása szerint az érintett pénzintézetek között van a Société Générale, a Crédit Agricole és a BNP Paribas, valamint az UBS is, de a teljes lista ennél jóval hosszabb.

A kínai döntésben valószínűleg szerepet játszott az adott cégek leminősítése, ugyanakkor Kína nem tekinthető a legfontosabb partnernek az európai bankok számára, vagyis a döntés inkább jelzésértékű.

Az elmúlt hónapokban számos ázsiai bank igyekezett csökkenteni üzleti kapcsolatait az európai bankokkal a görög adósságválság hatására. Az a tény, hogy most a kamat swapokat is beszüntette a Bank of China, mély aggodalmat jelez és megerősíti a feltételezést, miszerint az ázsiai bankok dollár tartalékokat próbálnak felhalmozni és csökken az európai bankokkal szembeni bizalmuk.

Bank devizakereskedés kínai kamat swap adósságválság
Kapcsolódó cikkek