Pénz- és tőkepiac

Bukik új részvényein az állam

Az állam két hónap alatt csaknem 70 milliárd forintot bukott már a hozzá került nyugdíjvagyonon és Mol-paketten. A lakosság júliusban növekvő bankbetétjei mellé banki kötvényekből, befektetési jegyekből és részvényekből is bespájzolt.

Soha nem volt még ennyi részvénye az államnak, mint az idén júliusban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett adataiból. Júliusban a nyugdíjpénztári után a Mol-pakett is átkerült a központi kormányzathoz, így az állam részvényállománya 814,4 milliárd forintra nőtt. A központi kormányzat azonban egyelőre, úgy tűnik, csak bukik a tőzsdén, a hetedik hónapban például 54 milliárd forintot veszített azon, hogy a részvényárfolyamok csökkentek.

Az állam egyébként ezzel előlépett a második legnagyobb magyarországi részvénytulajdonossá, a hazai kibocsátású tulajdonviszonyt megtestesítő papírok csaknem 15 százaléka van már a birtokában. A legtöbb magyar az állomány nagyjából kétharmada továbbra is a külföldiek kezében van. A náluk lévő részvény értéke egyébként több mint 500 milliárd forinttal csökkent a tranzakciók révén júliusban – ez nagyrészt a Mol-pakett hatása –, de az árfolyamok kedvezőtlen alakulásán is elszenvedtek bő 150 milliárd forintnyi veszteséget.

A befektetési alapokkal sincs sokkal több szerencséje a kormányzatnak, mint a részvényekkel, ezektől egyébként gyors ütemben igyekszik megszabadulni. Júliusban csaknem 130 milliárd forintnyit adott el az előző havi 645 milliárdos –javarészt a nyugdíjpénztáraktól átadott – mennyiségből, a teljes állományon eközben az átvétel és az értékesítés között eltelt néhány hét alatt 10 milliárd forintos árfolyamveszteséget könyvelhetett el. A központi kormányzat teljes árfolyamvesztesége, amit a jócskán felduzzasztott értékpapír-állományán júniusban és júliusban elszenvedett, már megközelítette a 70 milliárd forintot, és ez a mínusz augusztusban, a tőzsdék mélyrepülése idején feltehetően még tovább nőtt, hiszen a kormányzat a már bevont állampapírokon kívül javarészt külföldi részvényalapokat és hazai részvényeket kapott a nyugdíjpénztáraktól.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

részvény veszteség árfolyam befektetési jegy
Kapcsolódó cikkek