Pénz- és tőkepiac

Csaltak a kötvényekkel? - Lecsapnak a német óriásbankra

Az illetékes brit felügyeleti hatóság is vizsgálatot folytat a Deutsche Bank értékpapír-ügyleteivel kapcsolatban - jelenti a Financial Times.

A Serious Fraud Office (Súlyos Csalások Hivatala - SFO) azt vizsgálja, vajon a bank adott-e hamis információkat bizonyos termékek eladása során. Az SFO az elmúlt két évben az eszközökhöz kapcsolt kötvények brit értékesítését vizsgálta, az ilyen kötvények fedezetei hitelcsomagok, például jelzáloghitelek tömege. A lap úgy tudja, hogy a Deutsche Bank mellett a Goldman Sachs is érintett a vizsgálatban. Egyik pénzintézet sem foglalt állást az ügyben.

Richard Alderman, az SFO igazgatója elmondta: a vizsgálatok nehézkesek, mert a hatóságnak bizonyítania kell a bankok csalási szándékát. A szervezet vezetője szerint ezért igyekeznek informátorokat találni az ügyben, ők ugyanis a legjobb információs források az ilyen esetekben. Az SFO egyelőre nem indított hivatalos vizsgálatot a cégeknél, de ha szükségesnek látja, bűntetőjogi pert vagy polgári ügyet is indíthat.

Az SFO akciójának időzítése érdekes, hiszen a múlt héten az amerikai szövetségi lakhatási hivatal indított pert tizenhét amerikai befektetési bank ellett, azt állítva, hogy a pénzintézetek csalást követtek el a jelzáloghitel alapú kötvények eladásánál. Az összesen 100 milliárd dollárt kitevő csalás vádlottjai között szerepel a Nomura, a Barclays és a Bank of America is.

 

Deutsche Bank SFO Goldman Sachs Bank of America
Kapcsolódó cikkek