Pénz- és tőkepiac

Hiába segített a svájci jegybank: 240 forintot közelít a frank

Már nem az euró/frank árfolyam van a hitelesek figyelmének középpontjában, ugyanis a Svájci Nemzeti Bank (SNB) gátat szabott a frank erősödésének. Most a forint euróval szembeni gyengülése okozhat fejfáját, és ez már nem csak a frankhiteleseket sújtja.

A svájci frankot szerdán 239 forint közelében jegyezték a bankközi devizapiacon, amely újra nagy fájdalommal járhat a frankhiteleseknek, illetve a törlesztőrlszletek emelkedésén keresztül újabb nyomást helyez a fogyasztásra, így a gazdaság kilábalására.

Sokáig azon izgulhattak a hitelesek, hogy a svájci frank száguldása miatt még meddig emelkedhet a hitelrészlet, azonban ennek véget vetett a Svájci Nemzeti Bank (SNB) szeptember elején közzétett határozata. A központi bank minimális árfolyamcélt határozott meg az euró/frank kurzusában 1,2-es szinten, amelyet a piac azóta sem támadott meg. Most azonban a forint gyengülése jelenthet problémát.

Emlékezetes, a frank majdnem elérte a paritást is az euró ellenében augusztusban a pénz- és tőkepiaci pánik közepette: ekkor a frank forintjegyzése nagyon közel állt az euró/forint árfolyamhoz. Az SNB a svájci gazdaságra nehezedő nyomás miatt határozta el magát a minimális célárfolyam bejelentésére.

Szeptember 6-án, az SNB bejelentése után pillanatok alatt 1,1-ről 1,2-re változott az euró/frank, amelynek hatására 250 forint feletti szintről 230 forintra esett a frank ára.

Néhány napig ezen a viszonylag „barátságos” árfolyamon (a 270-hez képest) ingadozott a kurzus, majd a globális befektetői félelmek, illetve a magyarországi kockázatok miatt szeptember közepére 240 forinthoz közelít a frank.

Mivel a frank/forint árfolyam egyik lába az euró/frank, másik lába az euró/forint árfolyam, és előbbi az SNB döntése óta 1 százalékos tartományban ingadozott elmondható, hogy a forint euróval szembeni gyengülése a hibás az árfolyamváltozásért.

A forint múlt héten még 275-ös szint környékén mozgott az euróval szemben, majd a nemzetközi környezet romlása, valamint Lázár János bejelentése miatt ma már 287 forint felett is jegyezték. A Fidesz frakcióvezetője múlt pénteken jelentette be, hogy 180 forinton végtörleszthetik a devizahitelesek a jelzálogfedezett hiteleket (250 forinton az euróhiteleket); a fennmaradó veszteség a bankokat terheli.

Záporoznak a negatív külföldi, illetve hazai elemzői vélemények. A közgazdászok úgy vélik, a kormány terve miatt alulteljesítő lehet a forint az euróval szemben (az euró/forint árfolyama jórészt a magyarországi kockázatokat tükrözi), és leminősíthetik Magyarországot a bóvlik kategóriába. A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő ügynökség tegnap jelezte, a devizahitelek korai visszafizetése „lefelé mutató” kockázatot jelent a hitelezésre, a növekedésre, és az államháztartásra. A forint az elmúlt hónapokban igen stabil volt, azonban a piacok most büntetnek.

Néhány nap nyugalom után az euró/frank kurzus helyett most az euró/forint árfolyamát figyelhetik a devizahitelesek. Kiváltképp negatív hír (annak, aki nem tud végtörleszteni), hogy ez már nem csak a frankhiteleseknek fáj, hanem az euróhiteleseknek is.

forint CHF Frank végtörlesztés euró devizahitelek árfolyam
Kapcsolódó cikkek