Pénz- és tőkepiac

Közeledik a szitek ideje

Évek kellenek ahhoz, hogy Magyarországon is elterjedjenek az új típusú ingatlanbefektetési társaságok. A folyamatot segítheti az, hogy a tulajdonosok jelentős adóelőnyökben részesülhetnek.

Két-három év alatt öt-hat tőzsdére is bevezetett, szabályozott ingatlanbefektetési társaság jelenhet meg a magyar piacon, legalábbis erre számítanak az ágazatot ismerő szakemberek. Emlékezetes: a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (szit) szóló törvény, amely a külföldön már népszerű, úgynevezett REIT-eket (real estate investment trust) igyekszik meghonosítani, 2011. július 27-én lépett hatályba.

A kormányzati elképzelés szerint a kis- és az intézményi nagybefektetőktől származó pénzeket a szit elsősorban magyarországi lakó- és kereskedelmi ingatlanokba fektetné be hasznosítás vagy fejlesztés céljából. Az RSM DTM tanácsadó cég emellett arra számít, hogy – a nemzetközi adóegyezmények függvényében – a szit a nemzetközi adótervezés eszközévé is válhat, hiszen általa minimalizálható a külföldön található ingatlanokból származó jövedelem adókötelezettsége.

Az új társasági forma nem- csak a már működő cégek számára érhető el, hanem új társaság is alapítható szitként. Előny, hogy a szit elővállalkozását is ugyanazon adójogi kedvezmények illetik meg, mint a szitet, ugyanis haladékot kap az egyes törvényi feltételek teljesítésére. Az adóelőnyökből a fenti formákon kívül az úgynevezett projekttársaságok is részesülhetnek: ezek a szit 100 százalékos tulajdonában álló olyan cégek, melyek kizárólag a szit tevékenységi körében működnek, és nem rendelkeznek más vállalkozásban részesedéssel.

Ami az adóelőnyöket illeti: a társasági és a helyi iparűzési alóli mentesség mellett a szitek 2 százalékos kedvezményes illetékmérték alkalmazására jogosultak az ingatlan tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának, illetve belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező gazdasági társaságban fennálló vagyoni betétnek a megszerzése esetén. Az és az illetékkedvezmény révén jelentős megtakarítás érhető el, mely a részvényesek számára formájában jelenik meg.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

részvény REIT ingatlan befektetés szit
Kapcsolódó cikkek