Pénz- és tőkepiac

Krachtól tartanak a bankok - Farkas szervezete 2013-tól stresszel

Az európai bankfelügyelet (EBA) aggódik a bankok pénzzel likviditási helyzete miatt. Ezért az új páneurópai bankfelügyelet arra utasította a nemzeti felügyeleti hatóságokat, hogy gondos figyelemmel kövessék a pénzintézetek készpénzállományának alakulását.

Farkas Ádám, a londoni székhelyű EBA ügyvezető igazgatója a Financial Times Deutschlandnak (FTD) nyilatkozva kijelentette: a szervezet számára világos, hogy számtalan európai bank szenved likviditási gondoktól. Farkas hangsúlyozta: ugyan még nem beszélhetünk szükséghelyzetről, de mind rövid-, mind közép- és hosszútávon gondot okozhat a bankok számára a finanszírozás biztosítása.

A szakértő elmondása szerint szúrópróbaszerű ellenőrzések indokolták, hogy az EBA pár hónapja figyelmeztette az EU 27 nemzeti bankfelügyeleti hatóságát, hogy tartsák a szemüket a likviditáson és jelentsék tapasztalataikat. Farkas kommentárja szerint a helyzet világos mutatja, milyen nehézségeket jelent az új szervezet számára az átfogó kép kialakítása a bankok helyzetéről.

Az elnök úgy látja: az EBA legkorábban 2013-ban kezdheti meg a bankok stressztesztelését, mivel még nem rendelkeznek ehhez a megfelelő infrastruktúrával és módszertannal. Az EBA egyértelmű politikai felhatalmazást kapott feladatához, de Farkas véleménye szerint még csak félúton vannak a működési stratégia elkészítésében.

A tervek szerint az EBA bizonyos körülmények között válsághelyzetet állapít meg, ekkor életbe lépnek rendkívüli jogosítványai. Ennek alapján a szervezet a nemzeti hatóságok feje felett utasíthatná a bankokat és kérhetne tőlük közvetlenül információt. Az EBA 2014-re meghatározza, mely eszközök számíthatóak a likviditást generáló tényezők közé, a szabályok pedig 2015-től lépnek életbe.

A globális pénzpiacot szabályozó új rendszer, a Bázel III szerint immár nem annyira az eszközmennyiség, mint inkább a likviditás kerül a felügyeletek figyelmének középpontjába. A bankoknak a tesztek szerint át kell vészelniük egy 30 napos finanszírozási válságot, ehhez gyorsan pénzzé tehető kell, aminek pontos elemeit még nem határozták meg. Farkas szerint nem meglepő, hogy továbbra is erős a lobbi a bázeli bizottságban a likviditási szabályok végleges lefektetéséig; a pénzintézetek továbbra is túl szigorúnak tartják az új tőkekövetelményeket.

eszköz Bank likviditás tőkehelyzet eba stresszteszt bankfelügyelet bázel
Kapcsolódó cikkek