Pénz- és tőkepiac

Külföldön olcsóbb az OTP-hitel

Romániában és Oroszországban is olcsóbb az OTP fedezet nélküli fogyasztási hitele, mint idehaza. Az oka ennek az, hogy ezekben az országokban terjeszkedni szeretne a bank, de a szabályozás is segít a kamatok alacsonyabb szinten tartásában.

Több mint 32 százalékos a teljes hiteldíjmutatója (THM) az OTP Bank akciósnak mondott személyi kölcsönének. Ez azért lep meg sokakat, mert más országokban a vezető hazai hitelintézet lényegesen olcsóbban nyújtja a fedezet nélküli fogyasztási kölcsönt. Romániában például mindössze 14,85 százalékos a THM, a fogyasztási hitelek piacán most intenzíven terjeszkedni kívánó oroszországi leánynál pedig a társaság honlapja szerint szintén 15 százalék alatti kamattal vehető fel a személyi rubelben a legújabb akciós ajánlat szerint.

A hatalmas különbséget az OTP elsősorban az országok közötti eltérő szabályozás számlájára írja. „Romániában a piaci helyzet, a szabályozás és az OTP pozíciója is gyökeresen eltér a magyarországitól” – írta a bank lapunkhoz eljuttatott válaszában. Keleti szomszédunknál például jogszabály rögzíti, hogy egy magánszemély összes hitelének havi törlesztőrészlete a jövedelmének maximum hány százalékát teheti ki, ennek a szabálynak a szigorú alkalmazását a Román Nemzeti Bank ellenőrzi. Magyarországon ezzel szemben erre aligha nyílik mód, hiszen senkinek sincs információja arról, hogy egy-egy magánszemély pontosan hány hitelintézetnek és mekkora összeggel tartozik, legfeljebb önbevallást kérhetnek a bankok a hitel folyósítása előtt az ügyféltől.

A pozitív adóslisták is segítik a hitelintézeteket. Romániában egy igen jól működő adósnyilvántartó rendszer nyújt pontos információt arról, hogy az egyes ügyfelek mekkora hiteleket vettek már fel, és azokat hogyan törlesztik. Ez betölti a magyarországi KHR (BAR-lista) szerepét is, de elejét veszi annak is, hogy bárki túlzott adósságterhet vállaljon.

Hasonló a helyzet Oroszországban is, ahol szintén létezik pozitív adóslista, a bankok pedig csak annak hiteleznek, aki rendesen törleszti a meglévő hiteleit. Így a szakértők szerint Oroszországban lényegesen alacsonyabbak a hitelezés kockázatai, mint Magyarországon. Egy ilyen nyilvántartás ötlete egyébként Magyarországon is évek óta napirenden van már, főleg az adatvédelmi biztos ellenvetései miatt azonban eddig nem hozták létre a pozitív adóslistát.

A harmadik ok, amely miatt a román személyi kölcsön lényegesen olcsóbb a magyarnál: keleti szomszédunknál a bankoknak felhatalmazásuk van arra, hogy saját hatáskörben, a hatósági végrehajtókkal azonos jogosultsággal hajtsák be a viszsza nem fizetett kötelezettségeket. Ennek köszönhetően a viszsza nem fizetés kockázata sokkal alacsonyabb, mint Magyarországon – tájékoztatott az OTP.

Mivel a szomszédos országokban szigorúbbak a szabályozói feltételek, és így szűkebb a hitelezhető ügyfelek köre is, a fizetőképes személyekért folyó árverseny is élesebb. Az OTP Bank Románia pedig – másfél éves szüneteltetés után – most folyamatos akciókkal szintén beszállt ebbe a versenybe, hogy növelhesse 1-1,5 százalék körüli piaci részesedését. Magyarországon valószínűleg nincsenek ilyen tervei a banknak, ezért nem kínál alá a piacon jelenleg átlagosan 23 százalék körüli THM-mel kínált személyi hiteleknek.

tartásában.

Világgazdaság - Herman Bernadett-->

Románia hamecz OTP hitel
Kapcsolódó cikkek