Pénz- és tőkepiac

Lecsap a kormány a gyorskölcsönökre - Mi lesz a Providenttel?

Rövidesen eltűnhetnek a piacról a rövid futamidejű és kis összegű hitelek a kormány „országmentő” terve nyomán. A teljes hiteldíjmutató tervezett korlátozása a gyorskölcsönök mellett a személyi és az áruvásárlási hitelek jelentős részét is érintheti majd.

A kormányfő által múlt hétfőn ismertetett elképzelések szerint a kormány úgy módosítaná a törvényeket, hogy azok megtiltsák és büntessék a 30 százaléknál magasabb teljes hiteldíjmutató melletti kölcsönök nyújtását. A kabinet ezzel az uzsorásokat üldözné, de nehéz helyzetbe hozza a gyorskölcsönöket nyújtó cégeket és hitelintézeteket is. A személyi kölcsönök, az áruvásárlási hitelek, valamint a folyószámlákhoz és kapcsolódó hitelkeretek jelentős részének hiteldíjmutatója ugyanis 30 százalék feletti. A magas költségeket ezeknél a hiteleknél a rövid futamidő, a jelentős kockázat és a piaci verseny alacsony mértéke indokolja.

Több hátrányos következménye is lehet a teljes hiteldíjmutató korlátozásának – közölte lapunkkal a gyorskölcsönöket nyújtó Provident Pénzügyi Zrt. A társaság szerint egy ilyen intézkedés akadályozhatja vagy teljesen ellehetetlenítheti a kis összegű, rövid futamidejű, fedezetlen személyi hitelek, áruhitelek, hitelkártyák gazdaságos működtetését. Szerintük a lépés a háztartásokat magasabb összegű, hosszabb futamidejű, főként jelzálog-fedezetű hitelek felvételére ösztönzi, ami könnyen adósságspirált okozhat.

Mivel a korlátozás nem a keresletet, hanem a kínálatot érinti, a társaság szerint a háztartások egy másik részét az illegális kölcsönnyújtás területére kényszeríti, s ez növeli azok kiszolgáltatottságát. A társaság szerint a családok nem jövedelmi, hanem inkább földrajzi alapon kerülhetnek ilyen helyzetbe, elsősorban a pénzügyi szolgáltatásokkal kevésbé ellátott területeken.

A Provdentnél még nem tudták megmondani, hogy a összegét vagy a futamidőt kell módosítaniuk, mert még nem ismerik a törvényhozó pontos szándékát. Mivel azok zöme rövid futamidejű és kis összegű, ezért azok teljes hiteldíjmutatója 60 százalék körüli, melyeket várhatóan érint a tervezett korlátozás. Az egy évnél rövidebb futamidejű hitelek azonban valószínűleg minden társaságnál megszűnnek majd.
A múlt héten a személyi kölcsönök nyújtására szakosodott Cofidis vezetője azt mondta lapunknak, hogy várhatóan termékkínálatuk módosításával reagálnak majd a jogszabályok módosítására. A társaság kölcsöneinek teljes hiteldíjmutatója azonban 30 százalék körül alakul, így azok átalakításával könynyebben a tervezett határszint alá csökkenthető a mutató.

A gyorskölcsönöket és személyi hiteleket nyújtó cégek mellett a hitelintézeteket is komoly mértékben érinti majd a változás. A kormány korábban a hitelkártyákhoz kapcsolódó kereteket kivonta volna a tervezett korlátozás alól, a legfrissebb hírek szerint azonban azokat is érintik majd az új szabályok. A bankok hitelkínálatát végignézve nagyon könnyű olyan kölcsönöket találni, melyek jelentős része áldozatául eshet a kormány beavatkozásának.

A személyi kölcsönök és áruhitelek ugyanis tipikusan magas kamatozású, magas teljes hiteldíj-mutatójú szolgáltatások, melyek körében a 30 százalék egyáltalán nem ritka. A Világgazdaság a BankRáció nevű pénzügyi közvetítő cég honlapján egy konkrét példa alkalmazásával megnézte, hogy a személyi kölcsönök mekkora körét érintheti a korlátozás.

A több mint 40 pénzügyi szolgáltató személyi kölcsöneinek adatait összegyűjtő és rendszerező portálon azt vizsgáltuk, hogy 500 ezer forint összegű, kétéves futamidejű személyi kölcsönöknek mekkora a teljes hiteldíjmutatója. A portálon 22, az általunk meghatározott feltételnek megfelelő személyi kölcsönt találtunk. Közül csak hatnak van 30 százalék alatt a teljes hiteldíjmutatója, 80 százalékuknál viszont annál nagyobb és 40 százalék feletti mutatójú hitel is szerepel a listán.

Világgazdaság - Giczi József-->

hiteldíjmutató futamidő gyorskölcsön provident Cofidis kis összegű hitel hitel
Kapcsolódó cikkek