Pénz- és tőkepiac

Miért érdemes kávéba fektetni?

A kávétermesztő régiók betakarítási kvótáinak alakulására koncentrál a piac, amely nagyban függ az időjárástól. Ebből a szempontból a legérzékenyebb időszak előtt állunk, ami a határidős tőzsdék kereskedési árfolyamait is jelentősen megmozgatja – mutat rá a Solar Capital elemzése.

A két legelterjedtebb és minőségében is legkiemelkedőbb kávécserjefajta a coffea arabica és a coffea robusta. Az előbbi közel háromnegyedét adja a kereskedelmi forgalomban fellelhető fogyasztásra kész kávé nyersanyagának; ez a jobb minőségű, kényesebb és drágább kávébabfajta. E kávécserje tipikusan Dél-Amerika és részben Afrika egyes országaiban terem, a robusta kávécserje pedig jellemzően Afrika és Dél-kelet Ázsia országaiban. A legnagyobb kávétermesztő és importáló ország jelenleg Brazília, amely 2010-ben több mint 54,5 millió zsák (hozzávetőlegesen 3,27 millió tonnának megfelelő) kávét dobott piacra. Ezzel közel egyharmadát adja az exportőr országok által összesen értékesített 137,9 millió zsáknak, azaz 8,27 millió tonnának.

„A kávétermesztő régiók betakarítási kvótáinak alakulása nagyban függ az időjárástól, ebből a szempontból a legérzékenyebb időszak előtt állunk, ami a határidős tőzsdék kereskedési árfolyamait is jelentősen megmozgatja”- összegez Pálffy Gergely a Solar Capital elemzője. A kávéval, mint árupiaci termékkel kereskedési volumen tekintetében a Chicago Mercantile Exchange (CME) határidős szekciójában bonyolítják a legjelentősebb forgalmat, emellett a New Yorki parkettjein is élénk kereskedés folyik.

A határidős kávékontraktusok elszámolása dollárban történik, egy font arabica kávé jelenleg 2,65-2,7 dollár között mozog a CME piacán. Ez az érték 95 százalékkal magasabb a 2010 év elején mértnél. A növekedés annak a 2009. évi közel 545,4 ezer tonnás túlkeresletnek köszönhető, melyet az összességében 8,15 millió tonnányi piaci igény eredményezett.

A tradicionális teafogyasztási szokások elhalványodásával egyre nagyobb teret nyer a kávé, amely a mindennapi rutin részévé vált Ez a tendencia figyelhető meg napjainkban az ázsiai régió számos országában, az elmúlt fél évtizedben az a régióban mért kereslet 12 százalékkal nőtt, szemben az EU-ban mért 0,8 százalékos és az USA-ban mért 2,7 százalékos fogyasztásnövekedéssel.

A Nestlé felmérése szerint az USA-ban - amely jelenleg a legnagyobb fogyasztóként megjelenő állam - csak az elmúlt évben 77,4 milliárd csésze kávét fogyasztott a lakosság. A becslések szerint a 2011-es év végéig a termelés világviszonylatban nem fogja meghaladni a 135 millió zsákot, azaz 8,1 millió tonnát. Ezzel szemben a fogyasztási igény várhatóan magasabbra rúg majd, figyelembe véve az ázsiai és amerikai régióban a kávét favorizáló lakosság arányának eddig mért növekedési ütemét.

termés arabica robusta kávé befektetés árupiac
Kapcsolódó cikkek