Pénz- és tőkepiac

PSZÁF: A devizahitelekkel van a legtöbb baj

Változatlanul a legsúlyosabb pénzügyi fogyasztóvédelmi kérdés a lakossági devizahitelezés problémája – állapította meg a PSZÁF ma megjelent fogyasztóvédelmi kockázati jelentésében.

A dokumentum a 2011 első félévi, fogyasztóvédelmi szempontból kiemelt kockázatú és erős hatású jelenségeket foglalja össze, s bemutatja az ezekre vonatkozó felügyeleti válaszlépéseket.

Az összes lakossági hiteleken belül a deviza alapú hitelek aránya ma 70 százalék, ezek 95 százaléka pedig svájci frank alapú. A fizetéskönnyítési eljárásokhoz kapcsolódó külön fogyasztóvédelmi probléma a hozzá nem értő módon, szakszerűtlenül, esetenként felügyeleti engedély nélkül üzletszerűen tevékenykedő „adósságmentő” vállalkozások működése.

Szintén jelentős fogyasztói kockázata van a nemfizetéshez kapcsolódó behajtási, végrehajtási eljárások jelenlegi gyakorlatának, melyek során az adós érdeke a gyors és alacsony költségű behajtás lenne. A gyors fedezetértékesítés a mai ingatlanpiaci helyzetben viszont tartós akadályokba ütközik, s az eljárás költségei magasak.

A PSZÁF a jelentésben a végrehajtáshoz, követeléskezeléshez kapcsolódó rendellenességek kezelésére szükségesnek tartja a végrehajtási törvény módosítását, s a követeléskezelés fogyasztóvédelmi szempontú szabályozását. 2011 első félévében a lakossági hitelezés árazása továbbra sem tekinthető átláthatónak.

A biztosítóknál továbbra is jelentősek a unit-linked biztosításokhoz kapcsolódó fogyasztói problémák.

kockázat devizahitel panasz unit-linked biztosító pszáf
Kapcsolódó cikkek