Pénz- és tőkepiac

Szberbank: Mi nem a Gazprom vagyunk, finoman terjeszkedünk

"Mi nem a Gazprom vagyunk, egyedi szolgáltatásokat nyújtunk. Magunk is európaiak vagyunk, és az európaiak messze közelebb vannak hozzánk" - hangoztatta Oroszország legnagyobb bankja, a Szberbank vezére a Die Pressének nyilatkozva.

Herman Gref erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy a lap felvetette: a legtöbb orosz cég Kína felé terjeszkedik, beleértve a Gazpromot és a RuszAlt, a Szerbank viszont Európa felé nyitott azzal, hogy felvásárolta az osztrák VBI-t.

Gref, aki korábban orosz gazdaságfejlesztési miniszter volt, leszögezte, hogy neki nem tetszik a "terjeszkedés" szó, mert – mint mondta – finoman és fokozatosan jelennek meg egy piacon. "Önök láthatják, milyen bankokat vásárolunk meg. Ezek a bankok sok munkát és sok időt igényelnek ahhoz, hogy normális szintre lehessen felhozni őket. Évek telnek el, amíg jelentős piaci részesedéshez jutunk."

Gref egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a megvásárolt osztrák bank, a Volksbanken International (VBI) ára csökkent, és konkurensek sem jelentkeztek. Ám szerinte a tárgyalások nem azért húzódtak el, hogy az ár csökkenjen. "Természetesen sokat tárgyaltunk róla, de a legfontosabb az volt, hogy valamennyi bank teljes üzleti áttekintését megvalósítsuk. Gref szerint mindkét fél számára optimális a kialakított ár.

A Szberbank főnöke nemmel válaszolt a bécsi lapnak arra a kérdésére, vajon az adásvételből azért vették-e ki a VBI romániai leányvállalatát, mert a román központi banknak kifogása volt az ellen, hogy egy orosz állami bank vegye át. "Megvizsgáltuk a bankportfólió kockázatait. A romániai VBI-bank meglehetősen nagy, és egy ilyen kockázati tömeget nem akarunk felvállalni. Ez a fő ok" – szögezte le.

A Die Presse azon felvetésére pedig, vajon a VBI megszerzése kiindulópont-e  további terjeszkedésekre, vagy pedig kísérleti terep az európai piacok tanulmányozására, a Szberbank vezére rámutatott: először a VBI-t integrálni kell a Szberbankba. Ezután kiindulópont lesz befektetések és további vásárlások számára az adott országokban. A Szberbank terve szerint központot létesít a többi európai cég számára is, ehhez pedig középtávon Bécset tartják a legmegfelelőbbnek.


 

Szberbank herman gref volksbanken vbi Gazprom
Kapcsolódó cikkek