Pénz- és tőkepiac

Tizedével zuhant a frank

Hirtelen tizedével zuhant tegnap délelőtt a svájci frank értéke, miután a svájci jegybank bejelentette, nem engedi tovább szárnyalni a valuta árfolyamát. A devizapiacok mellett a részvénypiacokat is megmozgató döntés hatására 230 forintra csökkent a frank árfolyama. Kérdéses azonban meddig tudja féken tartani a frank erősödését az ottani jegybank.

A Svájci Nemzeti Bank tegnap délelőtt bejelentette, hogy nem engedi meg, hogy egy euró 1,20 franknál kevesebbe kerüljön és ennek érdekében kész beavatkozni a devizapiacon. A hír hatására szinte azonnal 1,1-ről 1,2 frankra nőtt az euró értéke és a frank árfolyama 252 forintról 226 forintra zuhant, majd a 230 forintos értéken stabilizálódott. A lépés megmozgatta a többi deviza piacát és az értéktőzsdéket is Az euró értéke hirtelen 1,404 dollárról 1,425 dollárra nőtt, ám a nap végére eredeti szintjére esett vissza. Hasonló kilengést produkált az angol font és emelkedtek az európai bankrészvények és tőzsdeindexek.

A világgazdasági helyzet nem változott meg, és egyelőre a svájci jegybank is csak verbális intervenciót hajtott végre – mondta lapunknak Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. A szakértő nem kételkedik abban, hogy az alpesi ország központi bankja beavatkozik a devizapiacon, ha a frank árfolyama átlépné küszöbértéket. Azt viszont kérdésesnek gondolja, hogy meddig tudja ellensúlyozni a frank iránti keresletet. Megemlítette, hogy 2009-ben többször is eredménytelenül próbálta megállítani a nemzeti valuta erősödését.

Szerinte ha sikerül a svájci jegybanknak megállítani a frank erősödését, az alpesi ország devizája akkor is a kockázatoktól menekülő tőke célpontja marad, legfeljebb további erősödésére nem számítanak a spekulánsok. Ugyanakkor az amerikai gazdaság minden problémája ellenére erősödik a hasonló szerepet betöltő dollár, az euró és a jen azonban nem tud menekülő valutává válni.

Háda Bálint úgy véli, hogy ha megvalósul a svájci árfolyamküszöb, akkor – az arany és más nemesfémek kivételével – csökken a nyersanyagok ára és emelkedik azoknak az európai banki a részvényeknek az értéke, amelyek közvetlenül vagy leányvállalatukon keresztül svájci frankban nyújtottak hiteleket, emiatt pedig emelkedhetnek a tőzsdeindexek.

A magyar bankok és adósaik jól járnak a svájci jegybank lépésével – véli Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa. A meghirdetett árfolyamküszöbnek köszönhetően ugyanis az euró 275 forint körüli értékénél a frank árfolyama 230 forint körüli stabilizálódhat. Ha sikerül a frank felértékelődését megállítani, akkor kevesebb frankhitelt felvevő ügyfél függeszti fel adósságnak törlesztését és lassabban romlik a bankok hitelportfóliója. Ezért a hitelintézeteknek kevesebb céltartalékot kell képezniük és nagyobb lesz a nyereségük, vagy kisebb a veszteségük.

A svájci jegybank döntése azt jelzi, hogy már a svájci gazdaság sem bírja a frank túlértékeltségét, és ez ellen tenni is készek – mondta lapunknak Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. A döntés magyar bankrendszerre gyakorolt hatásait azonban szerinte nem lehet kiszámítani, mert több fontos tényezőt nem ismerünk. Nem tudjuk, hogy reagál a piac a lépésre, és meddig tudja az intézmény a küszöbértéken alul tartani a frank árfolyamát. Emellett a frankkamatok szintje és Magyarország kockázati felára is jelentősen befolyásolja a magyar bankok által nyújtott hitelek költségeit.

A tegnapi döntéssel nemcsak a svájci gazdaság nyer, mérséklődik a svájcifrank-hitelesek árfolyamkockázata is – közölte Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Az árfolyamrögzítés eredményeként viszonylag stabil euró/frank árfolyammal lehet számolni, ami azt jelenti, hogy a frank forintban kifejezett értéke tartósan a 230-as szint körül maradhat. Szerinte az árfolyamrögzítéssel a hazai gazdasági kilátások is javulhatnak és a devizakockázat mérséklődése hozzájárulhat ahhoz, hogy a csökkenhessen.

Az Equilor szakemberei azonban azt hangsúlyozták , hogy a svájci jegybank egyelőre csak közleményt adott ki és nem avatkozott be a piacon. Emellett úgy vélik, hogy egy átmeneti időszak után visszatérnek a vevők a frank piacára, ami próbára teszi a svájci jegybank kelléktárát. Vagyis szerintük kérdéses, hogy ellen tud-e állni a nyomásnak az intézmény.

CHF deviza svájci frank árfolyamgát árfolyam piac
Kapcsolódó cikkek