Pénz- és tőkepiac

A nemzetközi banklobbi fertőzésveszéllyel fenyeget

Az Institute of International Finance (IIF) nemzetközi érdekképviseleti szervezet vezetője arra figyelmeztetett: amennyiben a magánszektor nem önkéntes alapon járul hozzá a görög adósság elengedéséhez, ez olyan "súlyos fertőzési hatást "váltana ki, amelyek kihatnának az európai növekedés és munkahely-teremtés alakulására.

Az IIF a világ nagy pénzintézeteit tömöríti, Charles Dallara, a szervezet vezetője szerint "határai" vannak annak, hogy milyen mértékben lehet önkéntes megállapodásról beszélni. A bankok az elmúlt napokban 40 százalékos mértékű önkéntes adósságelengedésről szóltak, míg brüsszeli diplomáciai körök szerint az eurócsoport a tárgyalásokon 50-60 százalékos mértéket szeretne elérni.

"Bármilyen megközelítés, amely nem együttműködésen alapul, és egyoldalú lépéseket irányoz elő, fizetésképtelenséggel lenne egyenértékű, hosszú évekre elszigetelné a görög gazdaságot a nemzetközi tőkepiacoktól, és komoly terhet róna a görög népre, valamint az európai adófizetőkre, akik már eddig is sokat tettek azért, hogy támogassák Görögországot" - hangoztatta az IIF igazgatója a Dow Jonesnak nyilatkozva. Dallara azt állítja, hogy az egyoldalú döntés fertőzésveszélynek tenné ki Európát. Dallara közölte, az IIF továbbra is állandó kapcsolatban marad a görög hatóságokkal és a bankokkal, és "továbbra is elkötelezett a konstruktív megoldások iránt".

Az eurózóna vezetői a hétvégén megegyezett abban, hogy a júliusinál nagyobb mértékben vonják be a magánszektort a görög adósságelengedésbe. A korábbi 40 százalék helyett a döntéshozók már 50 százalék körüli mértékről beszélnek, de számos elemző szerint a szükséges leírásnak legalább a 60 százalékot el kell érnie.

Az FXPro szerint bár némi előrelépés látható az EFSF hatókörének kibővítésénél, de még mindig az elején állunk és egyáltalán nem biztos, hogy az egészből lesz is valami. Az eurózóna pénzügyi döntéshozóit szombaton sokkolta, hogy a Görögországban tátongó fiskális fekete lyuk akár 252 milliárd eurót is kitehet (a mai naptól számítva 2020-ig), hacsak a kötvénytulajdonosokat nem sikerül rávenni, hogy osztozzanak a veszteségben. Ez gyakorlatilag felszippantaná az EFSF megmaradó tartalékait, így más mentésekre.


 

Bank kötvény IIF eurócsoport
Kapcsolódó cikkek