Pénz- és tőkepiac

Autó átruházás - 5 ezerről 50 ezerre ugorhat az illeték

A parlamentnek benyújtott egyes adótörvényeket módosító javaslat szerint változik a lízingcégek illetékkedvezménye, a gépjármű-átruházás illetéke és egyes eljárási illetékek is – hívja fel a figyelmet a Deloitte hírlevele.

A törvényjavaslat értelmében az ingatlanforgalmazó társaságok mellett a pénzügyi lízinget folytató vállalkozóknál is csak akkor lenne alkalmazható az ingatlanszerzésre vonatkozó kedvezményes, 2 százalékos illetékmérték, ha az adózó nettó árbevételének legalább az 50 százaléka a kedvezményre jogosító tevékenységből (ingatlanok pénzügyi lízingjéből) származik. A gépjárművek, pótkocsik megszerzése is csak akkor lenne illetékmentes, ha a vagyonszerző vállalkozó nettó árbevételének legalább az 50 százaléka a gépjárművek és pótkocsik értékesítéséből származik.

Gépjármű visszterhes átruházásakor az illeték mértékét a jövőben nem a hajtómotor hengerűrtartalmának, hanem teljesítményének, illetve a jármű kora alapján állapítanák meg, sávosan (az illeték mértéke 300 és 1200 Ft/kW között változna). Módosulnak az eljárási illetékek is. Azokban az esetekben, amikor a felügyeleti intézkedés iránti kérelem tárgyának értéke pénzben nem állapítható meg, és az eljárást az adópolitikáért felelős miniszter folytatja le, az illeték a jelenlegi 5000 forintról 50000 forintra emelkedne.

illeték gépjármű lízingcég árbevétel lízing átruházás
Kapcsolódó cikkek