Pénz- és tőkepiac

Megmagyarázhatatlan események a svájci jegybanknál

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) devizatartalékainak összege szeptemberben megmagyarázhatatlan módon megnőtt - írja pénteki számában a Neue Zürcher Zeitung.

A svájci lap szerint a számokból nem lehet kikövetkeztetni, hogy vajon mikor és milyen mértékben kellett a SNB-nek devizát vásárolnia azért, hogy megvalósítsa az euró átváltási árfolyamával kapcsolatos célkitűzést. Szeptember elején deklarálták az átváltási kurzus alsó határát (egy euró 1,20 svájci frank), csütörtökön a kurzus 1,24 frankot ért el. Ám az, hogy az SNB a cél tartása érdekében vásárolt-e devizát, továbbra sem lehet megtudni - írja a Neue Zürcher Zeitung.

Az SNB által csütörtökön nyilvánosságra hozott adatokból sem lehet újabb következtetéseket levonni. Ami viszont egyértelmű: az SNB azonnal mozgósítható valutatartalékainak összege szeptemberben 29 milliárd frankkal 253 milliárd frankról 282 milliárd frankra nőtt.

Az SNB megerősítette, hogy a növekedésből nem lehet kiolvasni, hogy történt-e konkrét intervenciós tevékenység. Az SNB szóvivője szerint egyelőre nem világos, vajon amikor az SNB október 31-én nyilvánosságra hozza a negyedévi eredményeket a júliustól szeptemberig terjedő időközre, kommunikálják-e a jegybank által végrehajtott akciókat, elképzelhető, hogy erre csak december 15-én kerül sor.

svájci jegybank frankárfolyam nemzeti bank SNB
Kapcsolódó cikkek