Pénz- és tőkepiac

Miért esnek az árupiacok? - Befektetési tippek

Az árupiacok az elmúlt hónapok során az egyik legbiztosabb menedéket nyújtották a befektetni vágyók számára. Azonban az utóbbi hetekben még ez a biztosnak hitt piac is erőteljesen ingadozni kezdett. Ráadásul a feltörekvő piacok lassulása ahhoz vezethet, hogy az árupiacokon forgó termékek, így az olaj, az arany vagy a mezőgazdasági termékek ára is eshet – írja elemzésében Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő portfólió-menedzsere.

Az árupiacok 2011 nyarán még viszonylagos stabilitást mutattak annak ellenére, hogy sorban jelentek meg a fejlett országok növekedésének lassulását jelző makroadatok és folyamatosan ugyanezen gazdaságok adósságproblémái voltak terítéken.  Utóbbi tényező az arany árfolyamát átmenetileg az 1900 dolláros szint fölé repítette.

Két hete azonban valami megváltozott: a - és árupiacok - 2008 őszéhez hasonló módon - kéz a kézben jelentős csökkenő tendenciát mutattak. Még a biztonságos menedéknek tartott arany árfolyamában is csaknem 10%-os esést láthattunk, s az olaj is hasonló mértékben zuhant.  Ennél aggasztóbb azonban, hogy - sokszor a várható alakulását jól előrejelző - ipari fémek többsége kétszámjegyű veszteséget könyvelhetett el, sőt, ebben az összefüggésben érdemes idesorolni az ezüstöt is, amely 20%-ot meghaladó mértékben esett.

A folyamat azért elgondolkodtató, mert szeptember elejéig a ciklikus nyersanyagok relatív erejét a kínálati oldali szűkösségek és a továbbra is rendkívül erős feltörekvő piaci kereslet táplálta (természetesen a Fed újabb pénznyomtatási szándékába vetett hiten felül). A Brent olaj ára még a zuhanásban sem esett a 100 dolláros szint alá, köszönhetően elsősorban az északi-tengeri, szíriai és nigériai termeléskieséseknek, az alacsony szaúdi többletkapacitásoknak, valamint a még mindig hiányzó líbiai olajnak. Az olaj és az ipari fémek iránti keresletnövekedést az elmúlt években szinte kizárólag a fejlődő országok – elsősorban Kína - szolgáltatták, s a legutóbbi ipari termelési és beruházási adatok még bizakodásra adtak okot a közeljövőt illetően is a fémek számára.

Több nyersanyag esetében azonban a kínálat-oldali feszültségek várhatóan enyhülni fognak középtávon, amely a kereslet esetleges visszaesésével további árfolyamcsökkenést vetítene előre.

Ha az elmúlt hetek árfolyamváltozásai már e tényezők beárazását tükrözik, akkor lehet, hogy a jövő a feltörekvő országok növekedését illetően sem annyira fényes, mint ahogy azt a piaci szereplők többsége jelenleg gondolja. A további árfolyamesésnek némi támaszt nyújt ugyan, hogy néhány esetben már nem vagyunk messze azoktól a szintektől, ahol a kitermelő vállalatoknak még megéri fenntartani tevékenységüket, de 2008-ban is láttuk, hogy rövidebb időre beeshetnek a jegyzések e szintek alá.

arany kockázat gynegülés ezüst feltörekvő országok gazdaság árfolyam árupiac
Kapcsolódó cikkek