Pénz- és tőkepiac

Mindenki pánikszerűen menekül, de megbánhatja

Aligha vitatható, hogy a befektetők és kereskedők az elmúlt hetekben komolyan felkavarták a félelem örvényét a piacokon, elsősorban az európai adósságválságnak, illetve a fejlett és fejlődő piacok növekedésében beállt egyértelmű lassulásnak köszönhetően – írja az FXPro.

A megnövekedett bizonytalanság, és a pénzügyi kockázatok egyre nagyobb jelentősége közepette teljesen érthető ez a menedékkeresés. A rendkívüli pesszimizmus később azonban megbosszulhatja magát, különösen, ha a pánikszerű eladáshullám egyszerre éri el a kereskedőket. Különösen veszélyes ugyanis úgy elveszíteni a fejünket, ha mindenki más is ezt teszi.

Többféle módon is felmérhető, hogy pillanatnyilag milyen rémült helyzetben vannak a piaci szereplők. Itt van például a (S&P 500 határidős ügyleteinek implikált volatilitását mérő) VIX index, mely a maga 36,6-os átlagával igencsak magas szinten mozgott az elmúlt két hónap során. Keynes szavaival élve: egy piac sokkal tovább viselkedhet irracionálisan, mint egy kereskedő, vagy befektető fenntarthatja fizetőképességét. 2008. szeptember végétől egészen 2009. április elejéig pl. bőven 40 fölött mozgott a VIX-index.

Ezen felül jelenleg igencsak magas a részvények kockázati prémiuma; az USA-ban például az S&P 500 határidős ügyletek 9,8 százalékos hozama nem kevesebb, mint 800 bázisponttal magasabb a kockázatmentes államkötvény-hozamok 1,8 százalékánál, mely arra utal, hogy a részvények rendkívüli módon túlkínáltak a kötvényekhez képest.

A forex piacokon jelenleg hasonló bizonytalanság uralkodik; a közös valuta egyhónapos implikált volatilitása aktuálisan 17-et mutat, mely közel 40 százalékkal magasabb a kétéves átlagnál. A legutóbbi CFTC adatok alapján az utóbbi időben igencsak elszaporodtak a short pozíciók az euróban. A tavalyi év második negyedéve óta (melyet a közös valuta hosszú ideig tartó erősödése követett) nem volt ilyen negatív az eurókereskedők hangulata. A túlfeszített védekezés azonban gyakran ugyanolyan romboló lehet, mint a túlzott önhittség és optimizmus. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy az aktuális kollektív fedezékkeresést később még megbánják a kereskedők.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.
 

menedék hozam S&P index cftc VIX FxPro elemző
Kapcsolódó cikkek