Pénz- és tőkepiac

Privatizációs stop Szlovákiában

Leállította a már jóváhagyott és a tervezett privatizációs projekteket is a szlovák kormány. Ezzel az állam több milliárd eurós bevételről mondott le. Minderről a Hospodárske noviny című pozsonyi gazdasági lap számolt be.

Iveta Radicová kormánya egyebek között a Cargo vasúti teherszállítási vállalatot és hat nagy városi hőerőművet akart eladni a közeljövőben, de további privatizációs projektek – például a Slovak Telekom – is a tervek között szerepeltek. Milan Homola, a helyi állami vagyonalap képviselője szerint a szlovák államkassza így jövőre mintegy kétmilliárd euróval kisebb bevétellel számolhat. Mint megjegyezte: csak a Slovak Telekom 49 százalékos részvénycsomagja, amelyet el akartak adni, a várakozások szerint legalább egymilliárd eurót hozott volna.

Iveta Radicová kormányfő kabinetje múlt hét elején bukott meg, miután az európai mentőcsomag megszavazását összekötötték a bizalmi voksolással. Emiatt új választások lesznek az országban. A volt koalíciós pártok közben elfogadták azokat a javaslatokat, melyek szerint átmeneti kormány jöhet létre, amely a választásokig csak korlátozott jogkörökkel, az államfő ellenőrzése alatt működik. Mindezt a Smer, Robert Fico pártja javasolta az államfőnek, aki tolmácsolta a többi pártnak, melyek elfogadták mindezt. Az átmeneti irányítással valószínűleg továbbra is Radicovát bízzák meg.

részvény privatizáció stop Szlovákia radicová Fico
Kapcsolódó cikkek