Pénz- és tőkepiac

Svájci jegybank: A franknak tovább kell gyengülnie

A svájci jegybank további lépéseket tehet a frank gyengítése érdekében, ha deflációs nyomást vélnek felfedezni, nyilatkozta a jegybank kormányzója, Philipp Hildebrand.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) megvédi az árfolyamküszöböt; és korlátlan mennyiségben vásárol külföldi devizát, ha szükséges, mondta a központi bank elnöke, Philipp Hildebrand a Rzeczpospolita lengyel lapnak hétfőn.

Az újság internetes kiadásában megjelent interjúban Hildebrand hangsúlyozta, idén nyáron a frank túlértékeltsége abszurd volt. A legextrémebb pillanatban a reáleffektív (fő külkereskedelmi partnerek súlyozott átlagos inflációjával számított reálárfolyam) árfolyam 40 százalékkal volt erősebb, mint az elmúlt 20 év átlaga – mondta Hildebrand, hozzátéve: ez okozta, hogy recessziós és deflációs kockázatok merültek fel Svájcban.

Emlékezetes, az SNB szeptemberben 1,20-as árfolyamküszöböt állapított meg az euró/frank árfolyamában. A központi bank vezetője szerint a svájci frank még most is túlértékelt, és tovább kell gyengülnie az 1,23-as (jelenlegi) szintről az euróval szemben. Hozzátette: amennyiben a gazdasági kilátások indokolják, és deflációs nyomást érzékelünk, akkor további lépéseket teszünk.

Frank túlértékelt Philipp Hildebrand defláció euró SNB árfolyam
Kapcsolódó cikkek