Pénz- és tőkepiac

A kormány előtt a bankok új adósmentő csomagja

A Magyar Bankszövetség elnöksége csütörtökön elküldte a devizaalapú lakossági jelzáloghitelek adósainak megsegítését célzó javaslatát Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György gazdasági miniszternek – közölte a szervezet péntek reggel.

Tájékoztatásuk szerint a javaslatcsomag pillérei egyaránt figyelembe veszik a pénzügyi stabilitás és a társadalmi felelősségvállalás szempontjait, a terhek ésszerű és méltányos megosztásának elvét; a bankszektor részéről jelentős tehervállalást kínálnak. A javasolt intézkedések egyes elemei szorosan összefüggnek, a lakossági devizaadósok széles körére kiterjednek, így a bankszövetség a javaslatcsomag elemeit csak együttesen tekinti kezelhetőnek – közölte a szervezet. A közlemény szerint a bankszövetség kibővített elnökségi ülése úgy döntött, amíg a kormányzat részéről nincs visszajelzés arról, hogy a javaslatokat elfogadja, nem adnak tájékoztatást a javaslatcsomag részleteiről.

A Magyar Nemzet pénteki számában arról írtak, hogy már a hét végén megszülethet az új adósmentő csomag, mely a korábban bevezetett árfolyamrögzítés módosított változata lenne. Az újság szerint az adósok 2014 végéig a frank esetében 180, az eurónál 250, a jennél pedig 2 forinton rögzíthetnék a törlesztési árfolyamot, 2015-től a fix árfolyam miatt felhalmozódott tartozásnak csak egy részét kellene visszafizetniük, bizonyos részét a bank állná. A bankszövetség javaslatáról szóló tárgyalásokról korábban az jelent meg, hogy ajánlatot készítenek a jól fizető és a 90 napon túli késedelembe esett adósok számára is.

devizahitel törlesztés bankszövetség Bank adósmentő árfolyam
Kapcsolódó cikkek