Pénz- és tőkepiac

Ezért éri meg euróbetétet nyitni - Íme, a kamatok

Egyre több hazai hitelintézetnél találni mostanában kiemelkedő, nemritkán 4 százalék fölötti betétkamatokat az euróalapú lekötésekre. „A bankoknak jobban megéri devizaforrást gyűjteni, mint forintbetéteket” – magyarázza a jelenség okát az Erste Bank.

A hosszabb futamidejű euróforrások növekvő hozama, az országkockázati és a likviditási felár utóbbi időszakban lezajlott változásainak együttes hatása eredményezte, hogy magasabbak lettek az eurókamatok – teszik ehhez hozzá az UniCredit szakértői. Emellett – mutatnak rá a CIB Banknál – az éves tervek teljesítése miatt is fontos a bankok számára, hogy begyűjtsék a megfelelő mennyiségű devizabetétet.
Ez azonban jelenleg nem könnyű – mondja a CIB –, a forint gyengülése ugyanis nem kedvez e termékeknek.

Az ügyfelek attól tartanak, ha fordul a trend, és erősödni kezd a hazai valuta, forintban számolva akár másfél-két évnyi kamatnak megfelelő összeget is bukhatnak az euróbetéteken. A mostani különösen kedvező ajánlatok ugyanakkor már kellőképpen vonzók lehetnek ahhoz, hogy új ügyfeleket vonzzanak a hitelintézetekhez. Euróalapon jelenleg 5 százalék körüli a csúcskamat, ezt az UniCreditnél érhetik el azok, akik öt évre hajlandók lekötni a pénzüket. Szintén évi 5 százalékos kamatot kaphat az, aki az MKB fix 5x5% eurókötvényébe fekteti a pénzét. Ez a megtakarítás anynyira népszerű volt, hogy a bő egy hónapos jegyzési időszak során több mint 13 millió eurót helyeztek el benne.

A nagyon hosszú táv mellett általában az aktív számlahasználat, a más befektetési formával való kombinálás, vagy a bankon kívüli forrás lekötése hozhat kiemelkedő kamatot, de vannak olyan hitelintézetek, amelyek akár a meglévő megtakarítások lekötése esetén is kifejezetten magas kamatot fizetnek az ügyfeleknek. A CIB-nél például a régi betéteken is elérhető a futamidő hosszától függően 3,7–3,9 százalékos kamat. Sőt, a hitelintézet most svájci frankban is gyűjti a forrásokat, 12 hónapos lekötés esetén 2,5 százalékos kamatot ígérve a klienseknek.

euróbetét UniCredit hitelintézet MKB euró CIB
Kapcsolódó cikkek