Pénz- és tőkepiac

Fenyeget a svájci jegybank - Megijedt a piac

Az SNB elnöke elmondta, hogy lépéseket fognak tenni, amennyiben recessziós vagy deflációs kockázatokat látnak. A piacon emiatt felerősödött a spekuláció, hogy a központi bank emelheti az 1,2-es minimális euró/frank árfolyamot. Ezt a várakozást erősítette a délelőtt közzétett inflációs adat, amely alulmúlta a várakozásokat. Az infláció negatív tartományba fordult.

Az SNB egyre erőteljesebb nyilatkozatokat tesz, úgy tűnik a bank számára egyre kevésbé tetszik, hogy a frank nem gyengült érdemben az utóbbi hónapban – mutat rá Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank közgazdásza.

A döntéshozók készek lépéseket tenni, ha a gazdaság helyzete romlik, vagy deflációs fenyegetés jeleik meg – mondta a múlt héten Jean-Pierre Danthine, a Svájci Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja.

A frank továbbra is erős – nyilatkozta Danthine Genfben. „Az idő múlásával tovább kell gyengülnie. Ha a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok megkövetelik, további intézkedéseket kell hozni.”

Keszeg Ádám kiemelte: „A pénteki Danthine-nyilatkozat után Hildebrand egyértelműen utalt arra hogy amennyiben nem fog gyengülni a frank, az SNB fogja gyengíteni. A kommunikációban kiemelten hangsúlyos elem, hogy a svájci fizetőeszköz a jegybank szerint továbbra is túlértékelt, valamint ennek összekapcsolása a svájci recessziós és deflációs kilátások erősödésével, ami kiváló alapot adhat a bank számára a további lépés felé”.

A svájci frank nagyot gyengült hétfőn reggel. A svájci jegybank elnöke Philipp Hildebrand kijelentette, a jegybank további frankgyengítő lépéseket készül tenni, mivel a frank a mostani árfolyamon is túlértékelt még az euróval szemben.

A svájci frank a múlt hét végi 1,22-es szintről 1,24-ig emelkedett hétfőn délelőtt, majd 1,235 körül stabilizálódott az euró/frank. Az alpesi deviza több mint 1 százalékot esett a múlt héten pénteken kialakult szinthez képest.

„Egyre inkább növekszik annak a valószínűsége, hogy megemelik az euró/frank alsó korlátját, bár egyelőre még mindig inkább abba az irányba hajlunk, hogy erre nem fog idén sor kerülni” – írják a Raiffeisen elemzői.

A svájci frank gyengülésében az is közrejátszott, hogy Svájcban csökkentek a fogyasztói árak októberben. Elemzők 0,2 százalékos inflációra számítottak éves alapon, azonban a -0,1 százalékos adat meglepetésnek számít.

Az SNB tisztségviselői folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy deflációs, illetve recessziós kockázatok felerősödésével lépéseket fognak tenni. Az inflációs adat fokozta ezt a várakozást (spekulációt) a piacokon.

Frank euró SNB árfolyam Hildebrand
Kapcsolódó cikkek