Pénz- és tőkepiac

Beindítja a fűnyírót a Citi

Az adósságválság újabb áldozatot követel a New York-i Wall Streeten. A Citigroup amerikai nagybank ugyanis a következő negyedévek során mintegy 4 500 munkahelyet fog megszűntetni - közölte Vikram Pandit, a bankcsoport vezére.

A Citigroup jelenleg 267 ezer főt foglalkoztat, ebből 4 500 munkahelyet szüntet meg a következő hónapokban a "váratlan piaci kondíciók" hatására. Vikram Pandit, a Citi vezére a BusinessWeek tudósítása szerint leszögezte, hogy a válság miatt bekövetkező bevételcsökkenés mellett egy generáció óta nem látott szabályozási szigorítások léptek életbe. A Citi Kínára, Brazíliára és Indiára koncentrálja befektetéseit a fejlett országok helyett, mivel az említett államok 2015-ig évente 6 százalékos ütemben növekedhetnek, szemben a fejlett régiókban várt évi 2 százalékos aránnyal.

Ugyanakkor az SNL Financial elemzője, Nancy Bush hangsúlyozta, hogy az eszközöket tekintve harmadik legnagyobb amerikai bank számára ez a leépítés csepp a tengerben és feltehető, hogy csak a jéghegy csúcsát jelenti. Pandit 2007-ben vette át a Citi irányítását és azóta részlegek értékesítésével és hasonló lépésekkel összesen 100 ezer munkahelyet számolt fel a cégnél.

A Bloomberg adatai szerint a pénzügyi cégek idén világszerte 200 ezer állást szüntettek meg, ami óriási emelkedés, tekintve a tavalyi 58 ezres számot. A Royal Bank of Canada szakértője szerint a pénzintézeteknek a válságban lecsökkenő bevételekhez kell szabniuk az egy főre jutó költségeiket, amelyek még mindig túl magasak.

Citigroup Vikram Pandit leépítés Citi
Kapcsolódó cikkek