Pénz- és tőkepiac

Drágábban adják a hiteleket

Számos bank szigorított a hitelezés feltételein a Magyar Nemzeti Bank múlt hónap végi kamatemelése után. A hitelintézetek többsége kamatot emelt, de bőven akad olyan is, amely kedvezményeket szüntetett meg, vagy a követelményeket növelte.

A Magyar Nemzeti Bank november 30-tól fél százalékponttal, 6,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A pénzpiaci és a jegybanki kamatok növekedését a hitelt felvevő vállalkozások automatikusan meg szokták érezni, a számukra nyújtott hitelek kamata ugyanis többnyire a bankközi kamatlábhoz (Bubor) kötött. A kamatemelés hatása azonban most a lakossági ügyfelekhez is gyorsan elért, mert a bankok jelentős része két héten belül reagált a jegybanki lépésre, és szigorította a hitelezés feltételeit.

Már a jegybanki lépést követő napon számos hitelintézet kamatot emelt vagy megszüntette olcsóbb kölcsöneit. December 1-jén az Axa Bank 2 százalékponttal növelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatait, így azok most adósminősítéstől függően 11,45 és 12,85 százalék között vannak. A CIB Bank a hónap eleje ót nem kínálja az egyéves kamatperiódusú, FIX1 elnevezésű, 10,55 százalékos kamatozású konstrukcióját. A KDB Bank ugyanakkor felfüggesztette a Biztonsági Öv néven futó hitelkiváltási termékeit, köztük a végtörlesztésre igényelhetőket.

Kétféle módon is növelte az új hitelek terheit a Raiffeisen Bank. December 2-ától az Újrakezdés kivételével minden kölcsönénél egy százalék hitelbírálati díjat vezetett be, melynek értéke legalább 35 ezer , legfeljebb 100 ezer forint. A bank emellett az Újrakezdés kivételével minden kölcsönénél kamatot is emelt: a lakáshitelnél 0,85, a többi hitelnél 0,75 százalék volt az emelés mértéke. További változás, hogy a Lakáshitelnél eddig az első hat hónapban alacsonyabb kamat volt, ez a kedvezmény is megszűnt. Szintén december 2-ától az Aegon nem fogad be új végtörlesztési hiteleket.

Az MKB Bank a december 5-én közölte, hogy a Perspektíva Forint Lakáshiteleknél és a Horizont Forint Lakáshiteleknél az első, egyéves kamatperiódusra ugyan változatlan maradt a kamat, ám a további kamatperiódusok esetén alkalmazott báziskamatok emelkedtek az 5 éves ÁKK-referenciahozam, illetve a 12 havi Bubor értékének megfelelően. Továbbra is tart azonban az igénylési és az ügyintézési díj elengedésére vonatkozó akció, melynek feltétele a havi jövedelemutalás érkezése. Ennek feltétele normál kondícióknál legalább 120 ezer, kiemelteknél pedig legalább havi nettó 250 ezer forint jóváírás.

Az Erste Bank december 7-én növelte meg kamatait. Az emelés mértéke a lakáscélú és a szabad felhasználású hiteleknél 2, a végtörlesztésre is alkalmas Hitelkiváltás termékeknél pedig 1 százalék volt. Az Oberbank forinthiteleinek kamatai december 10-én 0,31 százalékkal emelkedtek, euróalapú, hitelkiváltásra igénybe vehető termékük kamata 0,12 százalékkal csökkent. Emellett budapesti fiókjaikban felfüggesztették a végtörlesztési hitelekre az igénylések befogadását. Egyéb hitelek a fővárosban is beadhatók, de jóval hosszabb ügyintézési idővel, mivel a kiváltásos hitelek jelenleg elsőbbséget élveznek.

Az utóbbi 2-3 hónapban azonban nagyon megfogyatkozott a banki akciózási kedve, és már alig akad akciós hitelkamat – mondta a Világgazdaságnak Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Tapasztalatai szerint a hitelezési kockázatok, az alapkamat növekedése és a végtörlesztések miatti nagyobb hiteligény végett a bankok a magasabb jövedelmű ügyfeleket részesítik előnyben.

Gergely Péter úgy véli, a bankok többsége a következő másfél hétben módosítja a lakossági hitelek feltételeit. A referenciakamathoz kötődő hitelezést előíró szabályok miatt az akciós kamatok és a futamidő első hónapjaiban csökkentett törlesztőrészletek alkalmazása várhatóan eltűnik. Szerinte a bankok olyan hitelezési gyakorlatot alakítanak ki, hogy ha az ügyfél minél több banki szolgáltatást (jövedelemátutalást, csoportos beszedési megbízásokat, folyószámlához kapcsolódó hitelkeretet, netbankot, lakástakarék-pénztári szerződést, vagy életbiztosítást) vesz igénybe, akkor folyamatos vagy évekig tartó kamatkedvezményt kap cserébe.

A hitelszakértő érdekes ténynek tartja, hogy bár sokan azt remélhették, csak 0,5 százalékkal nőnek a hitelek kamatai, a jegybanki kamatemelés miatt a hitelek terhei ennél jobban emelkedtek. A Banráció.hu portál által üzemeltetett hitelkalkulátor szerint ugyanis egy hónap alatt a tíz legalacsonyabb teljes hiteldíjmutatójú, 6 millió forintos összegű, 20 éves futamidejű végtörlesztési kölcsönök átlagos terhe 10,31 százalékról 11,63-ra nőtt. A jelentős változás oka, hogy több, korábban nyújtott, alacsony kamatozású hitel megszűnt.

drágább Bank Bubor hitel kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek