Pénz- és tőkepiac

Elemző: Virgácsot kapott az eurózóna – 300 felett a forint

Tegnap este az amerikai tőzsdezárás után az EU 17-ek képzeletbeli csizmájába piros alma és mogyoró helyett virgács került – kezdi napi piac elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A Standard & Poors hitelminősítő intézet ugyanis, ahogy nemrégiben Magyarországot, úgy szinte az egész EMU övezetet negatív figyelőlistára helyezte többek között azért, mert nehézkes a döntéshozatal az unióban, magas a lakossági és az állami eladósodottság a legtöbb tagállam esetében és egyre nőnek a esélyei. Legrosszabb esetben akár a mintaállamnak tekinthető Németország is búcsút mondhat a legjobb adósoknak járó AAA minősítéstől – figyelmeztet Karsai Péter.

Az S&P célja nagy valószínűséggel egyfajta elrettentés is lehet, hátha így a kollektív leminősítés veszélye javítja a kompromisszumkészséget, és olyan megállapodás születik még idén, ami tényleg visszafordítja a nyakig eladósodott EU-t a szakadék széléről – vélekedett a Commerzbank elemzője.

Kiemelte: a dolog szépséghibája, hogy a tegnap körvonalazódó német-francia egyezmény hatásait nem vette figyelembe az amerikai hitelminősítő. Tegnap sikerült a 300-as szint áttörése lefelé, de ma hajnalra ismét 300-feletti szintekről indul a kereskedés. A hangulat a besorolásrontás lehetőségének ellenére nem mondható rossznak, a piac bízik abban, hogy hatékony, jól működő megállapodás fog születni a december 8-9-i EU csúcson.

„Alakul a megállapodás a franciák és a németek között, lesz elmélyített integráció, amit első körben az EU27-re szabnának, de, ha ez nem megy, akkor csak az eurózónára lenne érvényes és ehhez fakultatív csatlakozhatnak a nem EMU-tagok. A háttérben az S&P árgus szemekkel figyeli, hogy milyen megállapodás fog születni, és ez remélhetőleg ösztönözni fogja a döntéshozókat, hogy merjék meghozni a fontos döntéseket, akár olyan áron is, hogy az az államok gazdasági szuverenitásának részleges feladásával járjon” – írja az elemző.

Az S&P esti akciója gyengítette az eurót, erősítette a dollárt, 1,3450-ről 1,3350 alá esett az árfolyam ma reggelre, így a dollár / forint árfolyam ennek megfelelően emelkedőfélben van, a 222-es közel egyhavi mélypontról 226-ig gyengült a hazai fizetőeszköz a zöldhasúval szemben.

Az EU 17-ek negatív figyelőlistára kerülése nem sokat változtatott az euró/frank árfolyamán, a mai reggelen 1,2350 körül adják-veszik az euró/frankot. .A forint viszont 300 fölé gyengült az euróval szemben, így a frank/forint árfolyama is emelkedett, a tegnap esti 242-ről 243 fölé.

forint EMU Frank Magyarország EU eurózóna euró gazdaság árfolyam
Kapcsolódó cikkek