Pénz- és tőkepiac

Svájc felkészül az eurózóna összeomlására

Svájc felkészül arra az esetre, ha az euróválság eszkalálódna - írja a Handelsblatt. Zürichből keltezett jelentésében a német üzleti körök lapja azt írja, hogy a svájci kormány mindenekelőtt a svájci frankba történő meneküléssel szemben akar fellépni.

Ezzel összefüggésben egy munkacsoport annak a lehetőségét vizsgálja, hogy bevezessenek-e büntetőkamatokat és a tőkemozgásokra vonatkozó ellenőrzéseket - közölte Eveline Widmer-Schlump pénzügyminiszter szerdán a svájci parlamentben. Negatív kamatok bevezetése esetén a külföldiek frankban lévő vagyonát bűntető adóval sújtanák. "Magától értetődően fel vagyunk készülve az eshetőségekre" – hangsúlyozta a miniszter a svájci kormány válságkezelő lépéseit firtató kérdésre. Ugyanakkor kiemelte, hogy a büntetőkamatokkal kapcsolatos korábbi tapasztalatok nem egyöntetűen pozitívak.

A Handelsblatt szerint a svájci munkacsoportban a pénzügyminisztérium, a svájci nemzeti bank és a Finma pénzügyi felügyelet képviselői foglalnak helyet. A Handelsblatt szerint az egészséges állami pénzügyeknek és a sikeres exportgazdaságnak köszönhetően a svájci frank világszerte biztos menedéknek számit. Ám az euróválság nyomán a frank jelentősen erősödött. Ez pedig azzal a veszéllyel fenyeget, hogy megfojtja a svájci exportipart. Euróban számolvan a bérköltségek Svájcban erőteljesebben emelkedtek, mint Görögországban.

 

Svájc eurózóna büntetőkamat kamat
Kapcsolódó cikkek