Pénz- és tőkepiac

Az Aviva eladja régiós leánycégeit

Még ebben a fél évben az amerikai MetLife tulajdonába kerülhet az Aviva magyar, román és cseh egysége. Az amerikai biztosítóóriásnak komoly tervei vannak a feltörekvő piacokon.

A brit Aviva csoport tegnap bejelentette, hogy három közép-európai érdekeltségét – a magyar, a cseh és a román leányvállalatot – értékesíti a MetLife Inc. vállalatcsoportnak. Utóbbi társaság üzleti stratégiájában kiemelt szerepet szán a kelet-európai régiós jelenlét megerősítésének. A döntés, amelyhez a helyi felügyeletek engedélyére is szükség van, az Aviva 2010 novemberében meghatározott stratégiájába illeszkedik. Ez alapján az Aviva korábban már eladta az RAC autós asszisztenciaszolgáltatásokat működtető cégét, és csökkentette részesedését a holland Delta Lloyd biztosítóban is.

A portfóliótisztítás után a társaság csak egyes kiválasztott piacokra kívánja koncentrálni tevékenységét, ezen belül nyolc európai országra összpontosít majd: Nagy-Britanniára, Franciaországra, Spanyolországra, Írországra, Olaszországra, Lengyelországra, Törökországra és Oroszországra.

A most bejelentett tranzakció várhatóan még az idei első fél évében lezajlik. A három eladósorba került leányvállalat nettó eszközértéke tavaly júniusban 57 millió euró körül volt. Ez az Aviva csoporton belül nem számít jelentősnek, alig fél százalékát teszi ki a csoport teljes eszközkészletének, és a profithoz is körülbelül ennyit tesz hozzá a három kelet-közép-európai operáció. A magyarországi Aviva az életbiztosítási piacon a 8. legjelentősebb szereplő, Romániában a 7. legnagyobb biztosító, a cseh piacon pedig a 13. a díjbevétele alapján.

„Mindhárom érintett leányvállalatunk, így a magyar operáció is erős piaci pozícióval, kiterjedt értékesítési kapcsolatrendszerrel és jól képzett munkatársakkal rendelkezik, amelyek széles ügyfélkört szolgálnak ki. Ezek az értékek nagyon jól illeszkednek a MetLife regionális üzleti stratégiájához” – mondta Andrew Moss, az Aviva csoport vezérigazgatója. Michel Kalaf, a MetLife feltörekvő piaci elnöke is hasonlókat nyilatkozott. „Ez a tranzakció kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy még több ügyfelet érjünk el szélesebb termék- és szolgáltatáskínálattal” – mondta a Reutersnek.

A MetLife, amely az Egyesült Államok első számú életbiztosítója, további terjeszkedésre készül a régióban. A több mint 140 éve működő cég piaci kapitalizációja eléri a 29 milliárd dollárt, és több mint 60 ezer munkatárssal világszerte 90 millió ügyfelet szolgál ki. A társaság már mostanra is erős jelenlétet épített ki Kelet-Közép-Európában, Csehországban, Magyarországon, Romániában, Lengyelországban, Szlovákiában, Oroszországban, Ukrajnában, Görögországban, Szerbiában és a balti államokban is vannak érdekeltségei, ezekben az államokban 2010-ben 2 ezer munkatárssal 1,4 milliárd dollár éves díjbevételt ért el.

Moss azt is elmondta, az elmúlt hónapokban több vezető nemzetközi biztosítótársaság is komolyan érdeklődött az Aviva kelet-európai leánycégei iránt, ez jól jelzi a magyar, a cseh és a román leányvállalatok eddig elért üzleti eredményeit, valamint a térségi piacokban rejlő üzleti potenciált. A mostani tranzakció egyébként a magyarországi avivásokat egyelőre nem érinti. „Az elkövetkező hónapokban a munkatársaink és értékesítési partnereink a tranzakció okán egyelőre semmilyen változást nem fognak tapasztalni, célunk továbbra is az ügyfelek kiszolgálása és bizalmának megőrzése lesz” – közölte Bartók János, az Aviva magyarországi vezérigazgatója.

MetLife értékesít Magyarország Aviva régió kivonul
Kapcsolódó cikkek