Pénz- és tőkepiac

Dominóként dőlhetnek a cégek egész Európában

Csaknem duplájára, akár 8 százalék fölé is emelkedhet a vállalatbedőlések aránya az európai közép- és nagyvállalatok körében, mivel a kereskedelmi bankok minimálisra csökkentették vállalatfinanszírozási tevékenységüket - vélekedik a Solar Capital Zrt. MTI-hez eljuttatott elemzésében.

A cégrefinanszírozás hiányának legújabb áldozata a német Petroleum Holdings AG olajfinomító, amely 2,1 milliárd eurós hitelkeretétől esett el, és rövid időn belül fizetésképtelenné válik - jelzi a Solar Capital.Az elemzés szerint a bankok a fenntarthatatlan forrásbevonást eredményező magas állampapírhozamok csökkentése érdekében és a szigorított tőkekövetelmények miatt fogják vissza a hitelezést.
 
A brókercég felidézi, hogy novemberben álltak a legmagasabban a szuverén államadóssággal küzdő euróövezeti tagországok kötvényhozamai, Olaszország hároméves kötvényhozama 7,36 százalékról csökkent 4,37 százalékra, a spanyol hároméves kötvényhozam pedig 5,51 százalékról mérséklődött a jelenlegi 3,04 százalékra. A hozamok csökkenése annak volt köszönhető, hogy az Európai Központi Bank hosszú távú hiteleszközök (LTRO) repo ügyletén keresztül 1 százalékra, közel 489 milliárd euró hitelt vettek fel a bankok, részben fedezetre az ezekből vásárolt államkötvényekre.

A decemberi hároméves tenderen közel 500 pénzintézet vett részt, a pénz aztán pedig a kötvénypiacokra került, a hozamok csökkentek, majd a vásárolt kötvényeket fedezetként használva tovább vették a kötvényeket. Ezzel alapvetően nincs is probléma, mivel az ekvivalens hitelkamat sokkal lejjebb volt, mint az "elszállt" francia, vagy olasz állampapírhozamok - vélekedik a Solar Capital.

Problémát okoz azonban, hogy az Európai Bankfelügyelet ez idő alatt már 155 milliárd eurós feltőkésítést szorgalmazott. Végeredményben leépítve a kockázatosabb eszközosztályokat, "nem gyenge patriotizmus mellett átallokálva kötvényekbe" és szigorúbb céltartalék képzés közepette szinte a nullára csökkentették vállalatrefinanszírozási tevékenységüket az európai bankok.

Solar Capital bedőlés Európai Központi Bank ltro cég
Kapcsolódó cikkek