Pénz- és tőkepiac

Egyre jobban fogy a SZÉP Kártya

Eddig hozzávetőlegesen kétezer munkáltató döntött úgy, hogy OTP SZÉP kártyát biztosít dolgozóinak. Az OTP Pénztárszolgáltató vezetőinek várakozásai szerint a meleg-étkezési alszámla lesz a legnépszerűbb elem.

Megháromszorozódott az OTP Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP kártya) elfogadóhelyeinek száma az utóbbi negyedévben, a munkáltatói partnerek száma pedig több mint tízszeresére nőtt – közölte egy tegnapi háttérbeszélgetésen Róth Lajos, az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója. "Felkészültünk a 2012 januárjától életbe lépett változásokra, és teljes körben biztosítjuk a legnépszerűbb béren kívüli juttatásokat elektronikus formában, hiszen az OTP Széchenyi Pihenőkártya mellett továbbra is megtartjuk és fejlesztjük a már több éve népszerű OTP Cafeteria kártyát is" - jelentette ki a vezérigazgató.

A jogszabályi változások miatt ugyanakkor idén januártól jelentősen átalakult a cafeteria-rendszer: bizonyos béren kívüli juttatások adótartalma megnövekedett, és megjelentek új elemek is. A Széchenyi Pihenőkártyán pedig új alszámlák érhetők el, amelyekről a szálláshelyi szolgáltatások igénybevétele mellett most már a meleg-étkezési és rekreációs juttatásokra is költhetnek az alkalmazottak.

Az OTP Pénztárszolgáltatónál arra számítanak, hogy az alszámlák közül a meleg-étkezési lesz várhatóan a legnépszerűbb, hiszen az OTP Cafeteria kártya forgalmazási adatai is arra engednek következtetni, hogy a munkavállalók ételvásárlásaikat fedezik legszívesebben a béren kívüli juttatásokból. A sajtóbeszélgetésen elhangzott: jelenleg több mint 3200 helyen fogadják el az OTP SZÉP kártyát, és az elfogadóhelyek dinamikus növekedése 2012-ben is megmarad. Róth Lajos tájékoztatása szerint eddig mintegy kétezer munkáltató döntött úgy, hogy OTP SZÉP kártyát biztosít dolgozói számára. A társaság várakozásai szerint a kibocsátott kártyák száma év végéig meghaladhatja a több százezres nagyságrendet, amelyeket addigra több tízezer elfogadóhelyen lehet felhasználni.

2012-ben is érdemes lesz a cafeteria rendszereket fenntartani a munkáltatóknak, annak ellenére, hogy a béren kívüli juttatások után 2012. január 1-től 10 százalékos egészségügyi hozzájárulás is fizetendő – összegezte a változások legfontosabb tapasztalatait Mochlár Orsolya, a PwC Magyarország vezető menedzsere. A kifizetőt a béren kívüli juttatások után mintegy 31 százalékos, az egyes meghatározott juttatások után mintegy 51 százalékos költség terheli, amely ugyanakkor még mindig lényegesen előnyösebb, mint a bérjövedelmet terhelő mintegy 96 százalékos munkáltatói teher azonos összegű nettó kifizetés mellett. A béren kívüli juttatások egyedi értéke mellett - tette hozzá - 2012-ben újra figyelni kell majd azok együttes összegére is, hiszen a kedvezményes adózás legfeljebb évi 500 ezer forintig érvényesíthető majd.

pihenőkártya cafeteria SZÉP
Kapcsolódó cikkek