Pénz- és tőkepiac

Elemző: A vak is látja, hogy nagy baj van

Azzal a ténnyel indul a mai euró/forint kereskedés, hogy a tegnapi referencia CDS-felárunk zárószintje kereken 650 bázisponton található – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Ilyen magasan még nem volt az öt éves magyar csődbiztosítása, egyértelműen látszik az, hogy nagyon rossz a magyar gazdaság külföldi megítélése, de ez természetesen más mutatók alapján is látszik. (2010 áprilisa óta a magyar CDS-felár 283 százalékkal lett magasabb). Az euró/forint árfolyama ma új rekormagasságba szökött, az új csúcs 319,25 – írja Karsai Péter. (Azóta újabb mélypontra szakadt a forint, 319,42-es szinten – A szerk.)

„Már a 3 éves kötvény hozam is 10 százalék fölött van, az 5 éves pedig már közelebb van a 11 százalékhoz. Pestiesen szólva a vak is látja, hogy nagy baj van, ez a helyzet hosszabb távon így nem eredményez fenntartható pályát” – mutat rá Karsai Péter.

„Az egyetlen gyors megoldás rövidtávon az IMF szerződés lenne, amivel korántsem oldódna meg minden, de egy védőhálóval az árfolyam és a hozamok is moderáltabb szintekre kerülnének” – emelte ki a Commerzbank közgazdásza.

Hozzátette, most még üdvös a helyzet abból a szempontból, hogy a nemzetközi hangulat semlegesnek mondható, de amint úrrá lesz a medve a piacokon, akkor biztosra vehető, hogy a forintot akkor sem nem fogják megkímélni.

„2012-ben kiemelt szerepet fognak betölteni az eurónabeli országok kötvényaukciói, erre az évre az EU17-eknek 365 milliárd eurós refinanszírozást kell biztosítani, ha nem lenne szökőév, akkor minden naptári napra egy milliárdos aukciót lehetne tartani. Csakhogy a kötvénytenderek nincsenek így időben szétterítve, a 365 milliárd euróból 262 milliárd rögtön az első negyedévre, tehát az első három hónap kritikus lesz, mivel nagyon nem mindegy, hogy mekkora hozamot kell fizetnie az adott államnak a befektetőknek” – áll az elemzésben.

Karsai Péter kiemelte: ahhoz, hogy nőjön a kereslet az eurózónás papírok iránt kellene valami átütő reform, ami nincs egyelőre a horizonton. Így könnyen lehet, hogy marad a drága finanszírozás, ami tovább fűtheti a kockázatkerülést, ez pedig hosszútávon gyengíti az eurót, erősíti a dollárt. Ma reggel 1,30 felett indul az euró/dollár kereskedés a jó tegnapi ISM indexnek köszönhetően, a dollár/forint kurzusa pedig 242-243 közötti szinteken mozog a kora délelőtti órákban.

„Ma reggel is 1,22 alatt tartózkodik az euró/frank árfolyama, ehhez párosul a rekord gyenge forint az euróhoz képest, így nem csoda, hogy 262 közeli árfolyamnál tart a frank/forint kereskedés. A következő néhány napban kicsi az esélye annak, hogy érdemben újra megközelítse a frank/forint árfolyama a 250-es szintet” – zárul a kommentár.

forint IMF történelmi mélypont hitel euró mélypont árfolyam
Kapcsolódó cikkek